Megosztás
2014.11.4. |

Az Együtt-PM kockázatosnak tartja, hogy a kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy Magyarország és Európa energiaellátása és energiabiztonsága kevésbé függjön Oroszországtól - erről Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

    A politikus arra reagált, hogy a parlament hétfőn elfogadta a fideszes Mengyi Roland és Balla György önálló indítványát, amely a közvámraktárakban tárolt földgáz értékesítését és a földgázszállító-vezeték építési engedélyének megszerzését is egyszerűbb szabályokhoz köti.
    "Az oroszok már a spájzban vannak" - idézte A tizedes meg a többiek című film elhíresült mondatát a volt országgyűlési képviselő, aki szerint a hétfőn elfogadott módosítással "még közelebb jutottunk ahhoz, hogy Magyarországot kiszolgáltassuk az orosz érdekeknek". Hangsúlyozta, hogy a jogszabályváltozás lehetővé teszi: az orosz cégek egyéb szabályozási lépések nélkül is tárolhassanak gázt a magyarországi tározókban.
    Utalt arra is, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságának kezdeményezésére létrehoztak egy új gázipari szereplőt, az úgynevezett szállítóvezeték-létesítőt, amely - a Ház döntése értelmében - szállítási rendszer-üzemeltetési engedély nélkül építhet szállítóvezetéket. Felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály alapján a "szokásos magyar (...) akár az európai uniós szabályozás alól is kivonva" lehet gázvezetéket építeni.
    Szabó Rebeka elmondta, hogy az ügyben írásbeli kérdéssel fordul Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez. Tőle egyfelől azt szeretné megtudni, hogy miért kellett megvásárolni a magyarországi gáztározókat illetve mennyiben segíti az ország orosz piactól való függetlenedését, ha azokban orosz gázt fognak tárolni. Emellett arra is kíváncsi, hogy miért jó, ha Magyarország - az EU szándékaival szemben - részt vesz a Déli Áramlat kiépítésében - tette hozzá.


MTI 2014. november 4., kedd 12:18