Tordai Bence
Megosztás
2017.4.1. |

A Párbeszéd szerint a kormány hazudott, amikor a letelepedési kötvények megszüntetéséről beszélt. Valójában csak arról van szó, hogy szüneteltetik a kötvények árusítását, ám a jogszabályok nem módosultak, így a kötvények árusítása bármikor újra folytatódhat. A Párbeszéd törvénymódosítást nyújt be a letelepedési kötvények valódi eltörlésére. 

Mint ismeretes, az Államadósság Kezelő Központ korábbi közlése szerint, aki 2017. március 31-ig benyújtotta a kérelmet, az még vásárolhatott letelepedési kötvényt, de áprilistól megszűnt ez a lehetőség. 

 

A Párbeszéd szerint a kormány hazudik amikor a letelepedési kötvények megszüntetéséről beszél. A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény ugyanis a mai napig nem módosult, így amennyiben a Rogán-Habony tengely kifogy a pénzből, úgy a kötvények árusítása bármikor folytatható.

A Párbeszéd szerint törvénymódosítással kell eltörölni a letelepedési kötvény-bizniszt, emellett indokolt az alapos kivizsgálás is. El kell számoltatni az értékesítést végző offshore cégeket, hogy megtudjuk, mennyit tettek zsebre a fideszes politikusok és haverjaik. Amíg nem kerül sor alapos vizsgálatra, a kötvények 2018-tól esedékes visszafizetését fel kell függeszteni. 

 

A Párbeszéd továbbá követeli a belügyminisztertől, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő miniszterként világítsa át újra a letelepedési kötvénnyel Magyarországra érkezett más országok állampolgárait. 

 
Budapest, 2017. április 1.
Tordai Bence
a Párbeszéd szóvivője

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!