Megosztás
2013.6.21.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint a földtörvényhez csütörtökön benyújtott, zárószavazás előtti kormányzati módosítóból az derül ki, hogy a kormány nem akar gátat szabni a nagybirtokok terjeszkedésének - jelentette ki a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján Szabó Rebeka.

A képviselő szerint "a kormány elárulta a gazdákat és folytatódik az, a fideszes klientúraépítésen keresztül elkezdődött folyamat, ami egyfajta új hűbéri rendszer kialakulásához vezet".
Az indítvány tesz néhány apróbb engedményt, de semmiféle fontos szerkezeti változást nem vezet át - ismertette véleményét. Nem lesz olyan maximális birtokméret, amely alól ne lennének kivételek, így egy-egy érdekeltség akár 1800 hektárnál is több területhez juthat - mondta.
A törvény azon sem változtat, hogy a helyben élő gazdálkodókhoz képest előnyt élvez a haszonbérleti vagy elővásárlási sorrendben az, aki adott esetben húsz kilométerre lakik, de már műveli a szóban forgó földterületet. Eközben a helyi földbizottságok nem kapnak véleményezési vagy vétójogot a hosszú távú földbérletek elosztásakor - tette hozzá.
A PM politikusa ezért azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a pénteki zárószavazáson ne támogassák a módosító javaslatot.
A sajtótájékoztató alatt a PM két aktivistája egy "Most árulják el a gazdákat!" illetve "A Fidesz maffia jobban teljesít" feliratú fehér transzparenst tartott fel Szabó Rebeka mögött.