rákos betegek
Megosztás
2017.10.25. |

A Párbeszéd javaslatot nyújt be, hogy a kormány vonja vissza azt a gyógyszerbeszerzési eljárást, melynek értelmében november 1-jétől a daganatos betegek számára egyféle, a legolcsóbb onkológiai gyógyszert lesz kötelező felírnia az orvosoknak. Ez súlyosan veszélyezteti a rákos betegek biztonságos ellátását, és tovább ronthatja az Európában már így is legmagasabb halálozási számokat.

Magyarországon évente több, mint 50 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, miközben évente több mint 33 ezren halnak meg rákos megbetegedésben. Ez nem csak Európában, hanem világviszonylatban is a legrosszabb arány. Ennek ellenére az Orbán-kormány rákgyógyszer támogatása a tavalyi évben sem érte el a 2005-ös szintet, súlyos hiány van a diagnosztikai berendezések területén, és hosszú hónapokat kell várni a kezelések megkezdésére.

A beteg- és orvosszakmai szervezetek szerint kormány új intézkedése tovább ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit. Míg korábban három-négy gyógyszer közül is választhattak az orvosok, addig jövő hét szerdától csak a legolcsóbb készítmény felírására lesz lehetőség. A Párbeszéd határozati javaslatban követeli a kormánytól, hogy vonjak vissza a javaslatot és szakmai szervezetekkel egyeztetve dolgozzanak ki egy, a betegek biztonságát is biztosító eljárást. A párt írásbeli kérdést is intéz Balog Zoltánhoz, hogy megtudjuk: mi indokolta a módosítást, és milyen adatok támasztják azt alá. 

Budapest, 2017. október 25.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!