gyermekvédelem
Megosztás
2017.8.31. |

Bár a Párbeszéd teljes mértékben egyetért a nagy létszámú, rossz állapotban levő gyermekvédelmi intézmények kitagolásával, a kormány jelenlegi terve teljesen szembemegy az uniós követelményekkel és a gyermekek érdekeivel. Czibere Károly mai interjújában nem mond igazat, amikor a gyermekek érdekeire hivatkozik a kitagolásnál, hiszen az államtitkár korábbi nyilatkozatában megerősítette: a gyerekek évekig biztosan rosszabb körülmények közé kerülnek. A Párbeszéd újra benyújtja az Országgyűlésnek a gyermekvédelmi intézményekkel kapcsolatos javaslatát.

A kormány legkésőbb 2019-ig meg akar szüntetni minden nagy létszámú gyermekotthont. A 2011-ben született törvénymódosítás azonban nem tér ki arra, hogy ezt a célt hogyan akarják elérni. Elismerik, hogy nincsen elegendő számú nevelőszülő, ráadásul a Fóti Gyerekotthonból Mészáros Lőrinc hoteltervei miatt a gyerekek rosszabb állapotú, már most túlzsúfolt helyekre kényszerülnek. Egyértelmű, hogy Orbán Viktor kormánya a kitagolásnak álcázott kilakoltatással csak gyermekotthonként működő kastélyokat akarja magának lerabolni. Ha nem ez lenne a cél, biztosan nem a már kitagolt fóti otthonnal kezdenének, hanem az ombudsman szerint is katasztrofális állapotban levő intézményekkel, mint pl. a zalaegerszegi vagy kalocsai.

A Párbeszéd azt követeli a kormánytól, hogy haladéktalanul állítsa le a gyermekek érdekeivel szembemenő folyamatot, szakmai szervezetekkel egyeztetve készítsen el egy minden részletre kiterjedő stratégiát, és teremtse elő az ehhez szükséges forrásokat. A Párbeszéd javaslatot nyújt be, mellyel megoldhatóak a felmerült problémák, és fény derülhetne az esetleges visszaélésekre.


Budapest, 2017. augusztus 31.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!