Megosztás
2015.1.3. |

A PM üdvözli és támogatja a magánnyugdíjpénztárak terveit az önkéntes nyugdíjpénztárba való átlépésre szolgáló törvényjavaslat kidolgozására. A PM többször benyújtott hasonló javaslatokat az Országgyűlésnek, de azokat a fideszes többség mindannyiszor lesöpörte.

 

A négy megmaradt magánnyugdíjpénztár közül három fogott össze, hogy kidolgozza az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe való átlépést segítő törvényt. A Fidesz tudatos rombolása nyomán a magánpénztári ágazat immár életképtelen, ezért a megmaradt 60 ezer tag érdeke is azt kívánja, hogy a megmaradt mintegy 205 Mrd Ft megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztári rendszerbe kerüljön.

A PM parlamenti képviselői az elmúlt években többször benyújtották hasonló tartalmú törvényjavaslataikat az Országgyűlésnek, ám azokat mindannyiszor leszavazták. Pedig néhány hete a  – Fidesz-közeli Századvég által birtokolt – Napi Gazdaság is azt közölte, hogy a kormány a PM megoldását fogja alkalmazni. De aztán kiderült, hogy nincs ilyen szándékuk. A gazdasági napilap félreértette a kormányt, nem tudták, mi a különbség a hozam és a tőke között; helyre is igazították magukat.

A PM üdvözli és támogatja a pénztárak szándékát. Az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer ezermilliárdos vagyont kezel, működését még a jelenlegi kormány is támogatja, így valóban ez jelenti a 60 ezer tag számára a méltányos és megnyugtató megoldást.

 

Budapest, 2015. január 3.

 

Tordai Bence, a PM gazdasági kabinetjének vezetője