Megosztás
2014.7.14.

Százmilliárdos veszteség, és újabb árvízi káosz várható?

 

Az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a tervszerű árvízi védekezésre fordítható uniós forrásokat lehívja! A kabinet legfontosabb kötelessége, hogy Magyarország polgárai árvíz idején is biztonságban legyenek!

 

Az Átlátszón ma megjelent cikk tanúsága szerint, 2009-től mostanáig 336 milliárd forintnyi EU-forrást allokáltak a vízgazdálkodási a területre, azaz a jövő június 30-i végső határidőig ennyi pénzt kellene elkölteni ezekre a célokra. Csakhogy a programok 2009-es indulása óta eltelt 5 évben ebből a keretből mindössze 136 milliárd forintot sikerült lehívni, azaz a rendelkezésre álló összeg 40 százalékát. Vagyis a forrásvesztés elkerüléséhez arra lenne szükség, hogy az elkövetkező egy évben a teljes keret 60 százaléka, azaz 200 milliárd forint kerüljön kifizetésre. A területet ismerő szakemberek szerint ez irreális, a rendelkezésre álló komolyabb cégek (víz)építő kapacitásai így is csúcsra vannak járatva, hiszen minden uniós projekteket le kell zárni egy éven belül, rohammunka van a legtöbb területen. Ha határidőre nem sikerül ezeket a forrásokat lehívni, az államot mintegy 100 milliárd forintos forrásvesztés éri, melyből az árvízi védekezésből kieső összeg mintegy 60 milliárd.

Az árvízi védekezésnek két formája van: a tervszerű, mely a megelőzésben látja a megoldást, valamint a katasztrófavédelmi, amely úgy okoskodik, hogy a védekezésre kizárólag a nagy árvizek idején kell áldozni. A kormány láthatóan az utóbbiban hisz, és ahelyett, hogy mai áron 250-300 milliárdból rendbe rakná a védelmi rendszert, inkább orosz rulettet játszik a természettel. A katasztrófa-elhárításra költött pénzt a magyar adófizetőknek kell állni, míg a megelőzésre rengeteg EU-támogatás áll rendelkezésre.

Az elmúlt 15 évben a tavalyi volt az ötödik nagy árvíz. Ezalatt mintegy 420 milliárd forintot költött az ország a rendkívüli védekezésekre és az ár utáni újjáépítésekre, vagyis bő százmilliárdos veszteségben vagyunk. Özönvíz idején persze a felülről nyitott kasszából könnyű kézzel markol a kormány, „mindent megtéve” az emberéletek és az anyagi javak mentéséért. Orbán Viktor személyesen megy ilyenkor a gátakra, hogy irányítsa a védekezést. Ez jól néz ki a híradóban, azonban nem jelent valódi megoldást. Megoldást az jelentene, ha tervszerűen építenék ki a védműveket, a leromlott állapotú gátakat pedig folyamatosan karban tartanák. Ez EU adna rá pénzt, csak le kellene hívni.

Az Együtt-PM Szövetség követeli, hogy a kormány haladéktalanul tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a tervszerű árvízi védekezésre fordítható uniós forrásokat lehívja. Nemzeti érdek, és a kormány alapvető kötelessége, hogy Magyarország polgárai árvíz idején is biztonságban legyenek!

 

Budapest, 2014. július 14.

Együtt-PM Szövetség