Szabó_Tímea
Megosztás
2015.4.22. |

A kormány nem tervezi emelni a jövőben sem a családi pótlékot, sem pedig a Gyes-t, ezt válaszolta Szabó Tímea kérdésére Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mai Népjóléti Bizottsági meghallgatásán. Az államtitkár asszony elmondta, hogy a kormány csak a munkajövedelemhez kötött támogatások, mint a családi adókedvezmény, vagy a Gyed extra kiterjesztését támogatja.

 

A PM továbbra is elítéli a kormány szegényellenes lépéseit, melynek része az, hogy a Gyes és a családi pótlék már hét éve be van fagyasztva. E két ellátásnak ugyanis komoly szegénységcsökkentő hatása lenne, ha megemelnék, illetve indexálnák ezek összegét.

 

Ma legalább 300.000-en vannak ellátás nélkül az országban, rajtuk ma senki sem segít. Ez egyben családok tízezreit jelenti, akik semmiféle támogatást nem kapnak a kormányzattól. Novák Katalin azt is elmondta, hogy azok, akik a munkanélküliség és a szegénység elől menekülők tömeges elvándorlására hívják fel a figyelmet, „huhogók”.

 

Az államtitkár egy másik kérdésre válaszolva elvi támogatásáról biztosította a PM családon belüli erőszakra vonatkozó javaslatát. A PM többek között a büntetési tétel megemelésén túl azt is javasolja, hogy ne az áldozatoknak kelljen a hatóságokhoz fordulni az eljárás megindításhoz. Ennek ellenére a Fidesz és a KDNP képviselői néhány hete szavazták le a bizottságban a gyermekvédelmi csomagot, ami ezt a módosítást is tartalmazza. 

 

Novák Katalin válaszaiból látszik, hogy a Fidesz tovább akarja folytatni a szegényellenes politikát, az elesettek büntetését. Semmi előremutató, érdemi javaslata nincs a kormányzatnak. Továbbra is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ez a politika hazánk jövőjét veszélyezteti.

 

Budapest, 2015. április 22.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke