Szabó Rebeka
Megosztás
2017.5.17. |

Az erdőtörvény elfogadott módosítása visszalépést jelent erdeink természetvédelmi és közjóléti funkcióiban. A Párbeszéd szerint a kormány megint rombolja a közösség tulajdonát, hogy szűk csoportok gazdasági érdekeinek kedvezzen. Erdőket vághatnak ki, és adnak majd magánkézbe, rontva ezzel a kirándulókat a kikapcsolódási lehetőségektől.

Az erdő hazánk egyik legértékesebb természeti kincse: a tiszta ivóvíz, talaj, levegő, kedvező mikroklíma biztosításától az egészségünk szempontjából is létfontosságú szabadidős lehetőségekig rengeteg szolgáltatást kapunk tőle. Mindezt veszélybe sodorja a kormány most elfogadott módosító javaslata, amely az erdők gazdasági funkcióját erősíti, és a magánerdő-gazdálkodók elvárásainak való megfelelés mellett további privatizációt készít elő.

Az eddig jól működő, természetvédelmi célú fakitermelési korlátozásokat a törvény szűk időhatárok közé szorítja, és a Natura 2000 természetvédelmi hálózat védettségi szintjét is csökkenti. A folyamatos erdőborítás előírása az eddiginél kisebb területen lesz csupán érvényes – szemben az általános európai gyakorlattal -, a tarvágásos területek pedig növekedni fognak. A Párbeszéd szerint veszélybe kerülnek az ártereken lévő, nagy értékű, védett erdők, a jogszabály ugyanis az árvízvédelmet helyezi előtérbe, ott is, ahol nincs védendő lakott terület.

A szabályozás lehetővé teszi a 3 hektár alatti erdők pályázat nélküli értékesítését (ugyanúgy, mint a termőföldek esetében tette az NFA-törvény), utat engedve az állami erdővagyon elkótyavetyélésének. Emellett továbbra is tilos lesz az elhalt fa és gally gyűjtése, ami pedig már évszázadokkal ezelőtt is megengedett volt a rászorulók számára.

Ez a törvény azoknak kedvez, akik gyorsan pénzt akarnak csinálni a magyar erdőkből. A Párbeszéd elkötelezett egyik legfontosabb természeti kincsünk védelme mellett, ezért kormányváltás után azonnal visszavonja a káros intézkedéseket.

Budapest, 2017. május 17.
Szabó Rebeka
a Párbeszéd szakpolitikusa

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/


Csatlakozz, mert tenni kell!