Megosztás
2016.12.2. |

A Párbeszéd szerint az Orbán-kormány miniszterei össze-vissza beszélnek, amikor a letelepedési kötvények kivezetéséről kérdezik őket. A héten Lázár János, Varga Mihály és Rogán Antal egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek, az Országgyűlés Gazdasági bizottsága pedig leszavazta a Párbeszéd letelepedési kötvények megszüntetéséről szóló javaslatát.

Kedden az Országgyűlés - Rogán Antal utódja, Bánki Erik által vezette - Gazdasági bizottsága nemmel szavazott arra, hogy a parlament tárgyalja a Párbeszéd letelepedési kötvények visszafizetésének felfüggesztéséről, a kötvényértékesítő cégek be- és elszámoltatásáról szóló törvényjavaslatát. 
      
Csütörtökön aztán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter megvédte a programot az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt, míg Rogán Antal az Igazságügyi bizottság ülésén 2017 végi kivezetésről beszélt. Csütörtökön Lázár János kancelláriaminisztert is megkérdezték erről, ő azt mondta, hogy még az idén, azaz december 31-ig megszűnik a konstrukció, de „lehet, hogy rosszul tudom”.
A Párbeszéd szerint a fenti nyilatkozatok azt támasztják alá, hogy a kormánynak esze ágában sincs megszüntetni a programot, pusztán az időt húzzák.

A Párbeszéd elkötelezett amellett, hogy 2018-tól - egy kormányváltás után - az állam függessze fel a kötvények visszafizetését addig, amíg el nem számoltatja a cégeket. Együttműködés esetén megkaphatják a hetvenöt százalékát, levonva belőle a zsebre tett indokolatlan extraprofitot.

Budapest, 2016. december 2.
Barabás Richárd
a Párbeszéd elnökségi tagja

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!