Megosztás
2016.8.29. |

A Párbeszéd Magyarországért azt követeli a kormánytól, tegye lehetővé, hogy az afáziás betegek is jogosultak legyenek  fogyatékossági támogatásra, így biztosítva esélyegyenlőségüket. Nemrég az ombudsman is megállapította, hogy a jelenlegi szabályozás diszkriminatív, és arra kérte a kormányt, hogy változtasson a szabályokon.

 

A jelenlegi ombudsman és elődje egyaránt megállapították, hogy a magyar jogszabályok különbséget tesznek a különböző fogyatékossággal élő emberek között, a Párbeszéd Magyarországért   szerint az  állam ezt  nem teheti meg,  márpedig ez történik az afáziás betegekkel is.  Habár a stroke következtében kialakuló beszédzavarban szenvedő betegeket itthon is fogyatékossággal élő személyként ismerik el,  ám a jelenlegi jogszabályok értelmében a fogyatékossági támogatásra való jogosultság szűkebb, ami azt  jelenti, hogy a beszédfogyatékossággal élő emberek nem jogosultak a támogatásra.

 

A Párbeszéd Magyarországért szerint  át kell alakítani a fogyatékossági támogatásra való jogosultság feltételeit, és lehetővé kell tenni minden érintett számára, hogy igénybe   vehesse az ellátást. Sőt az esélyegyenlőségen túl szükség van az akadálymentes, integrált környezet és közszolgáltatások kialakítására is, amellyel kapcsolatban, a kormány-propagandával ellentétben, nem történt előrelépés az elmúlt években.

 

Budapest, 2016. augusztus 29. 

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!