Megosztás
2016.2.16. |

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a francia nagykövettel folytatott tárgyalása után azt nyilatkozta, hogy a nemrég elfogadott francia törvényhez hasonló, élelmiszerpazarlás elleni javaslatot nyújthat be a kormány a közeljövőben. Azaz köteleznék az  áruházakat, hogy ne megsemmisítsék, hanem a rászorulóknak adják oda a fel nem használt élelmiszert. A Párbeszéd Magyarországért (PM) nemrég nyújtott be egy hasonló javaslatot az Országgyűlésnek, amit a kormánypárti képviselők épp most szavaztak le a bizottságban.

 

Magyarországon évente közel 2 millió tonna fogyasztható élelmiszer kerül a kukákba, miközben 50 ezer gyermek éhezik. A PM követeli, hogy a kormàny azonnal állítsa meg ezt a pazarlást és dolgozzon ki egy átfogó intézkedéscsomagot, amellyel az áruházláncok országos szinten is  eljuttathatják az emberi fogyasztásra alkalmas tartós élelmiszereket a szegényekhez.

A javaslatunkat a kormánypárti képviselők éppen aznap szavazták le, amikor a miniszter bejelentette, hogy a kormány tervezi a francia rendszerhez hasonló program kidolgozását. Ez azért is meglepő, mert a fidesz-KDNP szerint veszélyes a PM javaslata.

 

Budapest, 2016. február 16.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a PM társelnöke

 

Új. Bal. Zöld.