Szabó Tímea
Megosztás
2017.3.10. |

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy a kormány alakítson ki egységes, önálló konduktori bértáblát a Pető főiskolán dolgozók számára - közölte Szabó Tímea, az ellenzéki párt társelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. 

    A független országgyűlési képviselő felidézte, hogy konduktorok az előző héten a Párbeszédhez fordultak, miután az intézmény kancellárja több mint húsz konduktor fizetését a felére csökkentette egy bértábla-átsorolás miatt. Az eltelt egy hét alatt tíz konduktor kényszerült az intézmény elhagyására, mert nem voltak hajlandóak aláírni az "új, megalázó és embertelen szerződést"  - mondta. 
    Az érintetteket eszerint pedagógus asszisztensé minősítenék le, és aki eddig 320 ezer forintos bruttó bérért dolgozott, annak lecsökkenne a fizetése a bérminimumra, 160 ezer forintra, ami nettó 107 ezer forintot jelent - fejtette ki Szabó Tímea.
    Hangsúlyozta, hogy olyan önálló konduktori bértáblát kell létrehozni, ami biztosítja az eddigi fizetéseket. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere korábban már ígéretet tett arra, hogy az itt dolgozó konduktoroknak legalább pedagógusi bértábla szerinti besorolása lesz - jegyezte meg. 
    Szerinte - szemben a kancellár állításával - az új átsorolás szerint is végeznek majd a konduktorok oktatói tevékenységet, azaz törvénysértésbe is kerül az intézmény. A fizetés-csökkentés mellett problémát jelent az is, hogy a maradók munkaterhei is jelentősen megnőnek, heti 26 óra helyett 40 órát kell dolgozniuk, pótszabadságuk megszűnik. 
    Rámutatott: a világhírű Pető-módszer alapján kiképzett szakemberekről, hungarikumról van szó, amit védeni, őrizni kellene és nem megalázni, elkergetni ezzel az ott dolgozókat. 
    Úgy látta: a 2014-es súlyos anyagi problémák után most két komoly presztízsű program került veszélybe, a nemzetközi intézet és a felnőtt ambulancia. Mindkét helyen kezelnek központi idegrendszeri sérült, problémás csecsemőket, serdülőket és oktatói tevékenység is folyik - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Megjegyezte: Mihályi Máté kancellárnak nem a saját másfél milliós fizetésével kellene foglalkoznia, hanem a dolgozók érdekében kellene fellépnie.

 

Budapest, 2017. március 10., péntek (MTI)

 

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!