Megosztás
2015.6.18. |

A PM szerint itt az ideje, hogy a kormány igazságot szolgáltasson a kishantosiaknak. Tisztázzák, mi volt a valódi oka a jogtalan földrablásnak, lesznek-e az ügynek állami felelősei, és közpénzből kell-e megtéríteni a keletkezett károkat? 

 

Amikor az Orbán-kormány megfosztotta földjeitől az évtizedeken át a magyar ökológiai gazdálkodás legfontosabb tudáscentrumaként működő Kishantosi Vidékfejlesztési Központot, a PM jelezte a súlyos jogsértést és azt, hogy olyanokhoz kerültek az állami tulajdonú területek, akiknek semmi keresnivalójuk nem lett volna egy állami földpályázaton. Mára kiderült, hogy a kormány hazudott, amikor azt állította, hogy minden jogszerűen történt. A másodfokon eljáró fővárosi törvényszék az elsőfokú ítéletet megváltoztatva, jogerősen érvénytelenné nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva az ökogazdaság keresetének.

 

A törvénytelen döntésben közreműködő állami tisztségviselők felelősségre vonásán túlmenően a kishantosi központnak vissza kell kapni a földjeit, és erkölcsi kárpótlásban kell részesülnie. Az anyagi és szakmai kár így is felmérhetetlen: a húsz éven át ökológiai gazdálkodással művelt földekre műtrágyák és más vegyszerek kerültek – hosszú éveknek kell még eltelniük, amíg a nulláról újra lehet építeni, amit az Orbán-kormány jogtalan és felelőtlen döntésekkel lerombolt.

 

Budapest, 2015. június 18. 

PM Sajtó