Megosztás
2015.9.1. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja az Orbán-kormányt, hogy azonnal vonja vissza a menekültekkel kapcsolatos legutóbb benyújtott törvénymódosításokat, mert a Magyar Honvédség fegyveres bevetése durván sérti az Alaptörvény több passzusát is. A Fidesz tervezett lépésével a magyar politika 25 éves konszenzusát kívánja most felrúgni, és olyan belpolitikai precedenst teremthet, aminek beláthatatlan következményei lesznek.

 

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági- és Rendészeti bizottságainak együttes mai ülését Lázár János, Hende Csaba és Trócsányi László miniszterek ócska lakossági fórummá silányították, ahol szakmai és jogi érvek helyett politikai szólamokkal próbálták palástolni saját alkalmatlanságukat és jogtiprásukat. A kormány részéről ugyanis senki nem tudta megindokolni, hogy a menekültek emelkedett száma miért indokolná a katonaság eddig precedens nélküli fegyveres bevetését, gumilövedékek és pirotechnikai eszközök használatát.

Magyarországon a rendszerváltás óra nem rendeltek el sem rendkívüli állapotot, sem szükségállapotot, nem véletlenül. Ezt jelen esetben is az alkotmányos jogszabályok értelmében csak akkor rendelhetné el az Országgyűlés kétharmada vagy a köztársasági elnök, ha a menedékkérők fegyveresen, az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, súlyos erőszakos cselekményt követnének el, mindezen feltételnek egyszerre eleget téve. Ehhez a gyakorlatban az kellene, hogy menekültek lándzsás tömegei dúljanak fel magyar városokat.

 

A PM meggyőződése, hogy a kormány lépése olyan belpolitikai káoszhoz vezethet, ami veszélyezteti az alkotmányos rendet. Egy ilyen módosítás fényében nem nehéz például elképzelni, hogy hogyan alakulhattak volna a 2006-os őszi események.

 

 
 
Budapest, 2015. szeptember 1.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő, a PM társelnöke