Megosztás
2013.4.15.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormányoldal korlátozni akarja a pedagógusok sztrájkjogát. Karácsony Gergely, a PM-hez tartozó független képviselő hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a köznevelési törvény módosítása - amelyről hétfőn kezd vitázni a parlament - lényegében megtiltaná a tanárok munkabeszüntetését. A KDNP-s Michl József indítványa szerint ugyanis a pedagógusok csak a tanórák megtartása alól mentesülnének a sztrájk alatt, minden más feladatukat el kellene látniuk: így gondoskodniuk kellene például a tanulók felügyeletéről, étkeztetéséről - fejtette ki.

A képviselő szerint a kormány ezzel nyilvánvalóan arra válaszol, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkra készül, és perben áll a kormányzattal a munkabeszüntetés alatt nyújtandó szolgáltatásokról. Szerinte ez elfogadhatatlan, a kormánynak inkább tárgyalnia kellene az érdekképviselettel. Bírálta a törvényjavaslatnak azt a rendelkezését is, ami lehetővé tenné, hogy az eddigi osztályátlaglétszámtól 20 százalékkal eltérjenek az általános iskolákban.

Karácsony Gergely ehelyett azt sürgette: továbbra is tegyék lehetővé, hogy a hatéves gyermekek az óvodában maradhassanak, és a kormány a következő tanév kezdetén biztosítsa beiskolázásukat.