Megosztás
2017.1.23. |

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének kezdeményezésére a Közbeszerzési Hatóság vizsgálatot indított a politikus tudomására jutott szabálytalanságok ügyében. Az eljárás keretében a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, amit eredetileg az EP-képviselő is kifogásolt, hogy a projekt kivitelezése során számos esetben a kiviteli tervben szereplő tételeket gyengébb minőségű, olcsóbb anyagokkal helyettesítették. Ezzel hozzávetőlegesen 200 millió forint plusz nyereséget trükközött ki magának a nyertes ajánlattevő Swietelsky Kft. és a Hőszer-Trade Kft. alkotta konzorcium.

Jávor Benedek egy évvel ezelőtt fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, mert tudomására jutott, hogy a Korányi Projekt kivitelezése során a műszaki kivitelezéssel kapcsolatban súlyos szabálytalanságok merültek fel. Tájékoztatta a Hatóságot, hogy a megvalósítás során műszaki egyenértékűségre hivatkozva nagyságrendekkel silányabb, gyengébb minőségű termékek kerültek beépítésre és vélhetően a tűzoltóság az építési hibák miatt nem engedte birtokba venni az épületet.

A Hatóság elnöke a Közbeszerzési Döntőbizottságnál kezdeményezte az ügy kivizsgálását, amely szakértő kirendelése után megállapította, hogy a hőszigetelés, lámpatestek, nyílászárók, gumiburkolatok, betonozási és szigetelési munkák, homlokzatburkolás, bádogos munka, és tűzgátló ajtók esetében a kiviteli tervben szereplő termékekkel műszakilag nem megegyező, azoknál olcsóbb és rosszabb minőségű termékeket építettek be. A Döntőbizottság szerint ez nem csupán azt eredményezte, hogy a kivitelező jogellenesen spórolt meg magának nagyjából 200 millió forintot, de azt is, hogy a közbeszerzés során a jobb minőségű termékekre tett ajánlatot, majd ezeket silányabbal pótolta, lényegében kizártak olyan ajánlattevőket, akik a jobb minőségű termékekre nem tudtak ajánlatot adni. Ezért a Döntőbizottság mind az ajánlatkérő Semmelweis egyetemre, mind pedig a Swietelsky és Hőszer-Trade Kft. konzorciumra 10-10 millió forint bírságot szabott ki.

Megállapításra került tehát, hogy egy jól megtervezett korrupciós módszerrel százmilliós kárt okoztak az országnak. Örvendetes, hogy a Párbeszéd képviselőjének fellépése nyomán egy korrupciós kiskapu bezárulhat, megakadályozva hasonló trükkök alkalmazását más esetekben. Ugyanakkor értetlenül állunk azelőtt, hogy az ügyészség miért nem indított nyomozást az ügyben, annak ellenére, hogy Jávor Benedek már 2015 decemberében feljelentéssel fordult a Legfőbb Ügyészséghez és azt  a Fővárosi Ügyészségnek továbbküldték. A Fővárosi Ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el egy éve.

Jávor Benedek az új fejlemények fényében ismételten az ügyészséghez fordul, a büntetőjogi felelősség megállapítása érdekében.

Brüsszel-Budapest, 2017. január 23.

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!