Megosztás
2013.9.24.

Az Együtt-PM szerint a költségvetés kedden elfogadott módosításával a kormánypártok "súlyos milliárdokat találtak Orbán Viktor hobbijaira, pazarló beruházásaira", de a fogyatékkal élő gyermekekre, az iskolákra és a pedagógusokra nem jutnak érdemi források - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.

Az Együtt-PM szakpolitikusa szerint az elfogadott módosítás jól mutatja a kormányfő és a kabinet "embertelen társadalomképét". A független képviselő úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor úgy érzi, hogy százmilliárd forintra van szükség ahhoz, hogy "bevásárolja saját magát" a takarékszövetkezeti rendszerbe, azt elő tudja teremteni a költségvetésből, ahogy az E.ON magyarországi gázüzletágának államosítására is "talál" hetvenmilliárd forintot. Jelenleg úgy fest, hogy az E.ON megvásárlásával az adófizetők egy veszteséges üzletágba szállnak be, miközben a takarékszövetkezetek "lenyúlásával egy állami maffiabankot" hoznak létre - mondta.

Kiemelte, hogy a jogszabály harmincmilliárd forintot szán a pedagógusok béremelésére, ami szerinte alamizsna. Felidézte, hogy a parlament elutasította azt a módosító javaslatukat, amelyik 500 millió forintot biztosított volna a Nemzetközi Pető Intézetnek.

Az Országgyűlés kedden 218 igen, 24 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta az idei költségvetés hatodik módosítását. A változtatásra egyebek mellett a pedagógusbér-emelés finanszírozása, az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlása és a takarékszövetkezeti integrációval összefüggő tőkeemelés miatt volt szükség. Az idei büdzsé bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege pedig 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra változik.

 

Budapest, 2013. szeptember 24.

 

Forrás: MTI