Kék_pont_zárva
Megosztás
2014.9.17. |

Székely László alapjogi biztos szerint a Társaság a Szabadságjogokért tavalyi beadványa megalapozott. Az ombudsman állásfoglalása szerint sérül a nyolcadik kerületi lakosok egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga azzal, hogy a kerületi önkormányzat ellehetetlenítette a Kék Pontot.

 

 Székely László szerint az egészséghez fűződő jog „kivételes, szélsőséges ellátatlanságot” jelentő helyzetekben sérül, a Kék Pont bezáratása ilyen. Ugyanis egy már meglévő tűcsereprogramot lehetetlenítettek el, egy olyan kerületben, ahol nagy számban élnek szenvedélybetegek.

Az ellehetetlenített program „a magyar állam kábítószerügyi célkitűzéseihez illeszkedő, bizonyított hatékonyságú szolgáltatás” volt. Székely felkérte Kocsis Mátét, hogy intézkedjen a kerületi drogfogyasztók ellátásáról steril tűkkel, és arra is, hogy a használt tűket gyűjtsék be az utcáról. A civilek helyett ezt a feladatot most az önkormányzatnak kell elvégeznie.

Az Együtt-PM szerint nem csak a közvetlenül érintettek, de az egész lakosság érdekeit sérti a program leállítása, mert így növekszik a hepatitis- és HIV-járvány kitörésének esélye. Kocsis Máté embertelen és alaptörvény-ellenes eljárása minden józsefvárosi és budapesti polgár egészségét fenyegeti – erről most már papírja van. Az Együtt-PM párbeszédet kezdeményez a helyi lakókkal a helyzet megoldásáról.

 

Budapest, 2014. szeptember 17.

Dr. Erőss Gábor, az Együtt-PM józsefvárosi polgármesterjelöltje