Megosztás
2015.8.9. |

A PM az újabb hőségriadó apropóján felszólítja a kormányt, hogy hajtson végre klímavédelmi fordulatot: ne gátolja tovább a széndioxid-kibocsátást csökkentő ágazatok fejlődését, és tegyen végre lépéseket a klímaváltozás következtében fellépő, életminőség romlást okozó káros folyamatok minimalizálása érdekében!

 

A PM szerint az Orbán-kormány részéről súlyos felelőtlenség, hogy az energiafelhasználást fenntarthatóan csökkentő épületfelújítási, energiahatékonysági intézkedések helyett olyan rövidtávú politikai hasznot hozó intézkedésekre fókuszál, mint a rezsicsökkentés. 

A megújuló energiaforrások adóztatása, a megújuló energia termelésének kormányzati megnehezítése környezetvédelmi és versenyképességi hátrányt is okoz, pedig Paks 2 költségénél jóval kevesebb pénzből lehetne ezt az ágazatot fejleszteni. 

A klímavédelem fontos része a városi zöldfelületek védelme is: a városlakók életminőségét is veszélyezteti, ha hatalmas múzeumok épülnek a Városligetbe. Az energiaigényes nagyüzemi mezőgazdaság helyett a fenntartható ökológiai gazdálkodást kellene ösztönözni, nem pedig megszüntetni, ahogyan a Kishantosi biogazdaság esetében is történt.

A PM rámutat: ha továbbra is a jelenlegi intenzitással nő az átlaghőmérséklet, az egyre gyakoribb időjárási szélsőségek mind az életminőségben, mind a gazdaságban beláthatatlan károkat fognak okozni. Ezért az évtized legfontosabb nemzetközi eseménye lesz az év végi párizsi klíma-csúcstalálkozó, ahol kulcsfontosságú, hogy a köztársasági elnök valódi lépésekre készen, az egész ország érdekében tárgyaljon majd. 

 

Budapest, 2015. augusztus 9.

Szabó Rebeka, szakpolitikus, PM elnökségi tag