Megosztás
2015.7.7. |

Bő egy év mulasztással az Országgyűlés megválasztotta a Nemzeti Bank felügyelőbizottságát. A Fidesz gondosan ügyelt arra, hogy ne legyen valódi ellenzéki kontroll Matolcsy György felett. A PM rendkívül aggályosnak tartja, hogy a Fidesz-Jobbik alku miatt „ellenzékiként” csupán egy jobbikos került be a sokunk megdöbbenésére Papcsák Ferenc vezette bizottságba.

 

A PM szerint gyanús, hogy sumákoló kamubizottság jött létre, amelynek fő feladata Matolcsy György botrányos tevékenységének elleplezése.

 

A PM felszólítja a felügyelőbizottság tagjait: ha be akarják bizonyítani, hogy a törvényhez és esküjükhöz híven valódi ellenőrzést fognak gyakorolni, haladéktalanul kezdjenek vizsgálatot a Matolcsy által 250 milliárd forint közpénzzel kitömött alapítványokkal, és a 90 milliárdos ingatlan- és műtárgyvásárlásokkal kapcsolatban.

 

A PM mielőbbi vizsgálatot és tájékoztatást vár el azzal kapcsolatban is, hogy az MNB a devizahitelek forintosítása kapcsán valóban 150 milliárd forintot meghaladó nyereségre tett-e szert, és ha igen, Matolcsy György pontosan mire tervezi elkölteni ezt az irdatlan összeget.

 

Továbbra is úgy véljük, hogy az MNB által nyakló nélkül költött pénz nem Matolcsy Györgyöt, hanem minket, magyar állampolgárokat illet. Ahogy a jegybank veszteségét a költségvetésen keresztül közösen álljuk, úgy a nyereségét sem pocsékolhatja el Orbán közgazdaságtani vudumestere.

 

Budapest, 2015. július 7.

 

Tordai Bence, a PM szóvivője