Megosztás
2016.8.25. |

Az Orbán-kormány súlyos hibák sorát követi el a védőnők bérrendezésével kapcsolatban. A védőnői praxisoknak nyújtott támogatásról kiderült, hogy abból alig jutott a szakdolgozóknak, most pedig megint egy egyszeri bérpótlékkal akarják kiszúrni a védőnők szemét. A Párbeszéd Magyarországért hosszú távú megoldást követel: az egészségügyi szakdolgozói bértábla kiterjesztését a védőnőkre is.

 

Balog Zoltán Emberi Erőforrás Miniszter szerint a védőnők a bérrendezésnek köszönhetően 30-35 ezer kaptak kézhez, amit visszamenőlegesen januártól utaltak nekik. A védőnők beszámolójából azonban kiderült: ebből az összegből még átlag 3 ezer forint sem jutott személyenként. A jogszabály szerint ugyanis a praxisoknak nyújtott támogatást nem kötelező a védőnők bérére fordítani.

A kormány most hiába ígérte meg, hogy minden védőnő megkapja az ígért összeget, az egyszeri utalással továbbra sem fog javulni a helyzet. Egy védőnő átlagosan 40 ezer forinttal keres kevesebbet, mint a szintén megalázó bérért dolgozó ápolók.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak kiszámítható jövőt kell biztosítania a védőnők számára. Megalázó és elfogadhatatlan, hogy az anyáknak és csecsemőknek elengedhetetlen segítséget nyújtók többsége a létminimum alatt keres. Miközben a kormány hungarikummá nyilvánította a Magyar Védőnői Szolgálatot, közben elfelejtkezett a hivatásukhoz méltó fizetésükről.

 

Budapest, 2016. augusztus 25.

Szabó Tímea

Párbeszéd Magyarországért társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Elég volt a kizsákmányolásból, a kiszolgáltatottságból!