Megosztás
2013.7.6.

A Párbeszéd Magyarországért szerint korszakváltásra van szükség az önkormányzatok finanszírozásában. Az állam feladata a kistelepüléseken élő közösség összetartó erejének növelése, az önfenntartás és az önállóság támogatása.

Az önkormányzati törvényben meghatározott feladatalapú finanszírozás súlyos megszorítást jelent a kistelepülések számára: az önkormányzatok által felhalmozott hiányra hivatkozva a személyi jövedelemadó helyben maradó részéből elvon 30%-ot, a gépjármű súlyadóból 60%-ot. Azok a települések kerültek nehéz helyzetbe, melyek nem rendelkeznek iparűzési adóból származó bevétellel: a differenciált támogatás és a szja megszüntetése forrásaik drasztikus csökkenésével járt.

Kübekháza községben a júliusi 3480 forintos állami támogatásból kellene segélyeket fizetni, füvet nyírni, utakat, temetőt karban tartani, a közvilágítást biztosítani és a pályázaton elnyert uniós beruházások önerejét finanszírozni. Hasonló helyzetben van a magyar kistelepülések 70 százaléka. 

A közszolgáltatások finanszírozására normatíva alapú finanszírozásra van szükség, azok államháztartás helyzetéhez igazodó, fokozatos növelésével. Célzott munkahelyteremtő vállalkozás élénkítő támogatási rendszer kiépítését javasoljuk. Szükségesnek tartjuk egy szövetkezeti elven működő önkormányzati közösségi pénztár megteremtését. Javasoljuk a részvételi költségvetés települési szintű bevezetését.

Budapest, 2013. július 6.

Párbeszéd Magyarországért Párt