Megosztás
2016.3.1. |

Kabaréba fulladt „minden idők legátláthatóbb” földeladása: miután az állami földek kétharmadát sikerült Fidesz-közeli oligarchákhoz juttatni, a kormány most a már lezajlott árveréseket akarja felülbírálni ott, ahol nem az kapta a földet, akit a pártközpontban kijelöltek. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a botrányos földprivatizációt azonnal be kell fejezni.

 

A kormány nevében Lázár János minden idők legátláthatóbb privatizációjának nevezte az állami földek eladását. Közben - bár már hónapok óta zajlanak az értékesítések – még mindig nincs használható, áttekinthető adatbázis az eladásra kínált és az eladott földekről, de nem nyilvános a potenciális vevők, a földművesek jegyzéke sem.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a földek kétharmada a kormánypárt politikusaihoz, családtagjaikhoz és az ország ismert agrároligarcháihoz került, a maradék nagy részét külföldiek és spekulánsok vették meg. A kormány azonban ennyivel sem éri be: Mezőhegyesen a már lezajlott árverések eredményét akarja felülbírálni, mert a jelek szerint nem az győzött, akit erre a Fidesz pártközpontjában kijelöltek.

A PM szerint a mezőhegyesi ménesbirtokot, a kishantosi biogazdaságot és a többi állami földet nem kellett volna eladni, ezért a párt a botrányos földeladások azonnali leállítását, a nyilvánvalóan közérdek-ellenesen eladott kishantosi földek eladási szerződéseinek felbontását követeli és csatlakozik az MSZP népszavazási aláírásgyűjtéséhez.

 

Budapest, 2016. március 1.

Szabó Rebeka, a PM szakpolitikusa

 

Új. Bal. Zöld.