kishantos
Megosztás
2015.7.21. |

A PM elfogadhatatlannak tartja, hogy bár a bíróság jogerős döntése szerint jogsértő módon vették el a kishantosi ökogazdaság földjeit, a kormány mégis tovább folytatja a kishantosiak zaklatását. A PM szerint a sorozatos állami jogsértések szigorúan szankcionálni kell, mert egy jogállamban a politikai akarat nem írhatja felül a törvényeket.

 

Sajtóhírek szerint nemrég – a Böcsödi Gergely, kajászói gazdával szembeni megfélemlítéshez kísértetiesen hasonlóan – a kishantosi ökogazdaságot is felszólította a Nemzeti Földalapkezelő és az illetékes bíróság, hogy fizessen 9 millió Ft-ot biztonsági őrzésért. A PM szerint ez elképesztő pofátlanság, mivel az őröket az NFA rendelte ki azért, hogy a biogazdaság ne gazdálkodhasson a kormány által jogtalanul elvett volt földjein, az őrök pedig az új bérlők, elsősorban olyan fidesz-közeli nagyvállalkozók területeit védték, akik jogszerűen nem is indulhattak volna a helyi családi gazdálkodókat preferáló pályázaton.

 

A PM szerint a magyar jog egyértelmű: a szolgáltatást a megrendelőnek vagy annak kell kifizetnie, akinek az érdekében az adott költségek felmerültek. Az ökogazdaság ebben az ügyben nem a megrendelő, hanem az állam hibájából súlyos érdeksérelmet elszenvedett fél, amelynek kártérítés jár.

 

Felszólítjuk a kormányt: azonnal szüntesse be a kishantosiak immár minden határon túllépő, jogtipró zaklatását és mielőbb szigorúan vonja felelősségre a felelősöket.

 

Budapest, 2015. július 21.

 

Szabó Rebeka, PM elnökségi tag