Megosztás
2016.10.29. |

Egy nemrégiben Franciaországban bevezetett törvény megtiltja a munkáltatóknak, hogy e-maileket küldözgessenek a beosztottjaiknak munkaidőn kívül és hétvégén. Ha Franciaországban élsz, és egy olyan cégnél dolgozol, amely több mint 50 főt alkalmaz, akkor a munkaidő lejárta most már tényleg a munka végét jelentheti. 

Kutatások kimutatják, hogy az internet korában sajnos könnyen elmosódik, hogy mikor kezdődik a munkaidő, és mikor van vége. Mint ahogyan az egyik francia képviselő Benoit Hamon elmondta a BBC-nek. “Bár az alkalmazottak fizikailag elhagyják ugyan a munkahelyüket, de nem tudják ténylegesen lerakni a munkát. Egy fajta elektronikus pórázon vannak - mivel állandóan kapják a munkatermészetű sms-eket, e-maileket. Ezzel a munka észrevétlenül behálózza  a szabadidőnket is, míg végül már nincs igazi lehetőség a kikapcsolódásra.”

Mindezek miatt az új törvénymódosítás kimondja, ha lejárt a munkaidő, nem lehet kérni, feladatot adni, vagy munkatémájú e-mailekkel, sms-ekkel vagy bármilyen digitális üzenetekkel zaklatni a munkatársakat. Az ilyen kérésekkel meg kell várni a munkaidő kezdetét.

A Párbeszéd meggyőződése, hogy Magyarországon is létre kell hoznunk a munka és a magánélet új egyensúlyát! 
Ma egyfelől túl kevesen vannak állásban, ők viszont túl sokat dolgoznak. Ezért vezetnénk be a 4 napos munkahetet, és a francia példának megfelelően itthon is véget vetnénk a munkaidőn túli dolgoztatásnak.

Ismerd meg a Párbeszéd 4 napos munkahéttel kapcsolatos programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/negynapos-munkahet/

 

2016. október 29.

Párbeszéd Magyarországért

Mindenki számít!
Csatlakozz!