Megosztás
2020.11.26.

 

A kortárs magyar irodalom élvonalába tartozó öt alkotó, Kabai Lóránt, Mesterházi Mónika, Peer Krisztián, Szvoren Edina és Tóth Krisztina nyert az első alkalommal meghirdetett Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj pályázaton – jelentették be online sajtótájékoztatón november 26-án.

 

Szücs Balázs, Erzsébetváros kulturális alpolgármestere (Párbeszéd) kezdeményezésére egy, a minőségi és szabad kultúrát támogató, a hivatás és alkotás szabadságát pártoló program indulhatott el elsőként Magyarországon. A díjazottak – akiket egy független, szakmai zsűri választott ki – az elkövetkezendő fél évben havi 160 000 forint támogatásban részesülnek, hogy szabadon alkothassanak.

 

Gács Anna irodalomkritikus, egyetemi oktató, a szakmai zsűri elnöke a tájékoztatón elmondta: rengeteg, összesen 94 pályázat érkezett az ösztöndíjra, ami azt is mutatja, milyen „sanyarú” körülmények között alkotnak az írók, költők Magyarországon. Ezért is kiemelten fontos, hogy megvalósulhatott egy ilyen pályázat.

 

„Aki megnézi a nyertesek névsorát, láthatja a kortárs magyar irodalom sokféleségét: van köztük prózaíró, költő, közismert és rejtőzködőbb alkat, olyan, aki kísérleti irodalmat ír, és olyan is, akinek a széles közönség számára születnek művei” – mondta Gács Anna az eredményhirdetésen.

 

Simon Márton költő, a program koordinátora a folytatásról beszélt, kiemelve, hogy a projektben megjelölt beszélgetések, bemutatkozó interjúk, összművészeti programok hamarosan elindulnak, elsősorban az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíj Facebook-oldalán. A folytatásról szólva hangsúlyozta: „az ösztöndíj jelenleg rendeletileg szabályozott, ami azt jelenti, hogy visszavonásig minden évben meghirdetjük, a következőt – ha minden jól megy – jövő tavasszal”.