Megosztás
2016.10.18. |

Az ellenzéki választók 67%-a támogatja, és csak egynegyede utasítja el azt, hogy a demokratikus pártok előválasztással döntsék el, kik induljanak el 2018-ban a Fidesz jelöltjei ellen.

A Párbeszéd előválasztásról szóló javaslatát megalapozó, 2000 fős mintán készült kutatásának eredményei szerint csak a válaszadók 25,3%-a nem tartja jó ötletnek az előválasztást, 67%-uk viszont valamilyen formában támogatná azt (7,7% pedig egyik állásponttal sem tudott azonosulni).

A megkérdezettek relatív többsége, közel 44%-a teljes előválasztást szorgalmaz, vagyis az egyéni jelöltek, a miniszterelnök-jelöltek és a listás jelöltek kiválasztására is ezt az eljárást alkalmazná. 18,5%-nyian vannak azok, akik csak a miniszterelnök-jelöltet választanák közvetlenül, és nem éri el az 5%-ot azok aránya, akik csak az egyéni jelöltek kiválasztását bíznák az állampolgárokra.

Az egyes pártok szimpatizánsai között nem látszanak jelentős különbségek ebben a kérdésben. Abban viszont kevésbé mutatkozik egyetértés, hogy mely pártoknak kellene részt venniük az ilyen módon megvalósuló ellenzéki együttműködésben. A válaszadók 43,7%-a minden demokratikus ellenzéki pártot szívesen látna ebben a körben (a Jobbik részvételét csak 7% támogatta), míg 16,5% csak a baloldali pártokat (tehát az LMP-t nem) vonná be az együttműködésbe. A válaszadók fennmaradó egyharmada ennél is szűkebb körű kooperációt képzel el, változatos felállásban társítva az ellenzéki pártokat.


Budapest, 2016. október 18.
Párbeszéd Magyarországért


Mindenki számít!

Csatlakozz!