Megosztás
2015.2.5. |

A PM az ügyészséghez fordul.

 

A nemrég értékesített keszthelyi jachtkikötő kapcsán felmerül a gyanú, hogy a helyi önkormányzat a jogszabályok szándékos kijátszásával értékesítette az ingatlant Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak és társainak, megkerülve így a kötelező versenyeztetést az ügyletben. A PM a Legfőbb Ügyészséghez fordul azonnali vizsgálatot kérve, miután a Zala megyei Kormányhivatal tegnap levélben jelezte a párt társelnökének, hogy nem a hivatal hatáskörébe tartozik az ügy kivizsgálása. 

 

A PM azért fordul az ügyészséghez, mert meggyőződésünk, hogy a pályáztatás elmaradása és a jogszabályok kijátszása miatt a tranzakció érvénytelen. A korábban elhíresült sukorói ingatlanügyletben a Kúria ugyanezen okból nyilvánította az ottani csereügyletet is semmisnek. 

 

A PM néhány héttel ezelőtt levélben fordult a Zala megyei Kormányhivatalhoz a versenyeztetés elmaradása miatt, ám azóta az atlatszo.hu cikke nyomán világossá vált, hogy az önkormányzat jogügyletsorozata együttesen a valós ügyleti érték esetén a jogszabályokban előírt versenyeztetés megkerülésére irányult. 

 

A vagyontörvény és a költségvetési törvény értelmében minden 25 millió forint fölötti állami- vagy önkormányzati ingatlan értékesítésénél kötelező a versenyeztetés. A kikötővásárlásakor hét millió forintot fizettek a vevők, ugyanakkor átvállaltak egy 22,8 millió forintos adósságot, és ígértek egy 330 millió forint értékű feltőkésítést is. 

 

Külön érdekes, hogy Alsóörsön szintén bérbeadó egy állami kikötő: ott 311 millióba kerül a 2100 négyzetméter és az 55 hajóhely, vagyis harmadannyival nagyobb befektetéssel Tiborczék Keszthelyen három és félszer nagyobb területet és négyszer annyi kikötőhelyet szereztek.

 

„A PM-nek a legmesszebbmenőkig elege van a Fidesz és haverjaik ország-lenyúlásából: Rogán gomba módra szaporodó ingatlanjaiból, Habony Gucci táskáiból, Gíró-Szász yachtjából, a gázszerelőből lett Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közbeszerzési milliárdjaiból”, mondta Szabó Tímea, a PM társelnöke. „Nincsenek illúzióink: maguktól nem hagyják abba az ország kifosztását, de mi se hagyjuk. Minden eszközzel és addig küzdünk, amíg meg nem semmisítjük a jogellenes szerződéseket, és vissza nem szerezzük a csalással szerzett közvagyont a fideszes haveroktól,” tette hozzá.

 

Budapest, 2015. február 5.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke