Megosztás
2021.5.12. |

 

Ma, az ápolók nemzetközi napján világszerte ünneplik őket és köszönetet mondanak nekik áldozatos munkájukért. Orbán Viktor kormányától azonban csak megalázóan alacsony fizetést kapnak, kényszerszerződést írattak velük alá, lehallgatják őket – amihez a hozzájárulásuk sem kell –, és nem fizetik ki a Covid-osztályon dolgozó ápolóknak a megígért pluszjuttatást. A Párbeszéd ezt nem hagyja: továbbra is küzdünk azért, hogy az egészségügyben dolgozók megkapják a nekik járó anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülést.

 

Orbán Viktor és kormánya évek óta semmit sem tesz az ápolókért, amit jól mutat, hogy a hivatalos bértábla szerint egy 10 éve(!) a szakmában dolgozó, diplomával nem rendelkező ápoló havi 140 ezer forintot keres, egy 10 éve dolgozó diplomás ápoló pedig 200 ezer forintot. A 30 éve dolgozók esetében ez havi kb. 170 ezer és 280 ezer forint. Ezt tetézi, hogy több helyen, így a Margit Kórházban sem fizetik ki a Covid-osztályokon dolgozó ápolóknak a megígért pluszjuttatást, holott sokszor a saját egészségüket, sőt, az életüket kockáztatják értünk most, a járvány közepén.

A kormány emellett idén februárban olyan szerződésmódosítást kényszerített az ápolókra, amely után több ezer kórházi dolgozó mondott fel. Azok maradtak, akik a leginkább kiszolgáltatott helyzetben vannak: gyermeküket egyedül nevelő anyák, idősebb dolgozók. A felmondott ápolók egy fillér végkielégítést sem kaptak – sok esetben a több évtizedes munkaviszony után. A kormány nemrég pedig azt is közölte, hogy lehallgatja az ápolókat, belenéz az e-mailjeikbe, és még csak engedélyt sem kér tőlük ehhez.

A Párbeszéd számtalanszor benyújtotta az ápolók azonnali, 50%-os béremeléséről szóló javaslatát, ami könnyen kigazdálkodható a költségvetésből, de a Fidesz minden alkalommal elutasította azt. A jogszerűtlen lehallgatás ellen is fellépünk: az Alkotmánybírósághoz fordulunk, és tovább küzdünk azért, hogy a Covid-osztályon dolgozók megkapják a nekik járó pluszjuttatásokat.

Legkésőbb a kormányváltás után igazságot teszünk, megadjuk az egészségügyben dolgozóknak a nekik járó anyagi, szakmai és erkölcsi megbecsülést. Az Orbán-kormány a járványkezelésben megbukott, és az, hogy a teljesen kivéreztetett és leharcolt magyar egészségügyi rendszer nem omlott össze, kizárólag az ott dolgozók hősies és áldozatos munkájának köszönhető.

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője

 

(Fotó: Vladimir Fedotov/unplash.com)