Megosztás
2013.9.18.

Dorosz Dávod és Szilágyi Péter  - a kémprogrammal kacsolatos - írásbeli kérdése:

 

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére
Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdés alapján, figyelemmel az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. Törvény 42. § (8) bekezdése, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) Ogy. Határozat 91. § alapján bejelentem, hogy írásbeli kérdést kívánok benyújtani Orbán Viktor Miniszterelnök Úrhoz a következő címmel:


„Kémprogram magyar kormányzati szervezeteknél? Mit tesz Kormány a kibervédelemért?


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Több bizonyíték került elő arról, hogy Magyarországon is használják a kormányzati kémprogramként elhíresült Finfisher szoftvercsomagot. A kanadai Citizenlab májusi jelentése már felhívta a figyelmet arra, hogy Finfisher szerver üzemel Magyarországon, a Wikileaks pedig szeptember 5-én hozott nyilvánosságra egy szerződést, amelyben piacként említi az országot a lehallgató-technológia gyártója és forgalmazója.

A Finfisher egy kifinomult, fejlett kémprogram, amelyet nem mutatnak ki a vírusirtó programok, és mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken, beleértve a kódolt e-maileket és fájlokat, valamint az IP-alapú telefonhívásokat is, így még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kompromittálhatja. Gyártója, a fejlett elektronikus lehallgató-technológiákra specializálódott Gamma International a hasonló profilú Gamma Group tagja, a multinacionális cégcsoport sokféle kémtechnológiát és ezekkel kapcsolatos tanácsadást kínál kormányzati hírszerző szervezetek, elsősorban titkosszolgálatok és bűnüldöző hatóságok számára.

2013 májusában a Torontói Egyetemen működő Citizenlab informatikai kutatócsoportja jelentést adott ki a digitális kémtechnológiák proliferációjáról, amely riasztó adatokat tartalmaz a FinFisher „népszerűségéről”. Összesen 36 országban, köztük Magyarországon is FinFisher irányító szerverekre bukkantak, diktatúrákban és demokráciákban egyaránt kapóssá vált a rendkívül hatékony megfigyelőeszköz. Magyarországon egy 2010. március 30-i alapítású paksi cég, a Rendszernet Kft. IP-címén azonosítottak Finfisher szervert.

A Wikileaks idén szeptember 5-én tette közzé harmadik „Spy Files” dokumentumcsomagját.
A szeptember 5-én nyilvánosságra került Wikileaks iratok között két magyar vonatkozású is szerepel. Az egyik egy magyar állami cég, a Neti Kft. által fejlesztett Bongo megfigyelőrendszer újabb brosúrája. A Bongo integrált megfigyelőeszköz „elsősorban a nemzetbiztonsági és titokvédelmi szervezetek számára került kifejlesztésre” és egyebek mellett „nagy mennyiségű adat elfogása a telefon- és IP alapú hálózatok széles köréből, illetve egyéb információforrásokból” a funkciója. A másik egy 2011-es szerződés a Gamma International és a svájci székhelyű Dreamlab Technologies AG között a Finfisher piacának felosztásáról, amelyben Bulgária, Svájc és Chile mellett Magyarországot is név szerint megemlítik.

Ezzel kapcsolatban kérdezném a Miniszterelnök Urat, hogy

· Konferenciák szervezésén túl milyen konkrét lépéseket tesz a hazai kibervédelemért felelős, Nemzeti Biztonsági Felügyelet, akik a szükséges szakszolgálatokkal és minden elektronizált adattal dolgozó szervvel kapcsolatban vannak?

· Van-e tudomása a Kormánynak az említett kémprogramok hazai alkalmazásáról?


Várom válaszát!
Budapest, 2013. szeptember 17.

 

Dorosz Dávid

Szilágyi Péter