alma_termelés
Megosztás
2014.9.17. |

Az Együtt-PM azonnali intézkedésre szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy a hazai almatermelő gazdákat nemzeti forrásból kártalanítsák! Erre azért van szükség, mert a kormány dilettáns módon elmulasztotta a lehetőséget az EU-kompenzáció lehívására.

 

Az idei rekordmennyiségű almatermés és az orosz exporttilalom együttesen vezettek ahhoz a válságos helyzethez, amiben most a hazai termelők vannak. Az alma felvásárlási ára mélyen a valós termelési költségek alatt van. A mezőgazdasági tárca pedig dilettáns módon elszalasztotta azt lehetőséget, hogy az érintett gazdák maradéktalanul részesülhessenek az orosz embargó okozta értékesítési nehézségek enyhítésére megnyitott 125 millió eurónyi uniós keretből.

Az Együtt-PM azonnali intézkedésre szólítja fel Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy az ipari alma felvásárlási ára elérje legalább a tavalyi 25 forintot kilogrammonként! Az orosz exportból kiszorult hazai piaci szeplőket nemzeti forrásból kártalanítsák, az újabb uniós keret megnyitásáig! Haladéktalanul nevezzék ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szeptember 10-én lemondott elnökének utódját, elsődleges feladatává téve az alma felvásárlási krízisének kezelését!

Az Együtt-PM Szövetség támogatásáról biztosítja a figyelemfelhívó demonstrációkra készülő helyi civil szervezeteket, és országgyűlési, valamint európai parlamenti képviselői révén továbbra is aktívan támogatja, és napirenden tartja a magyar almatermelő gazdák jogos elvárásait.

 

Budapest. 2014. szeptember 17.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja és

Sértő-Radics István, az Együtt elnökségi tagja

 

Együtt-PM Szövetség

 

(kép:www.edenkert.hu)