Megosztás
2016.9.16. |

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Zugló polgármestere szerint a Városliget ügye - túl azon, hogy a park Budapest tüdeje - a köztársaság eszméjéről is, mivel a kabinet - szerinte - azért akarja a ligetet átformálni, hogy a várban legyen a kormányzás székhelye.

 

 

    Az ellenzéki politikus pénteken a Városligetben 110 éve ugyanezen a napon felállított George Washington-szobor előtt tartott beszédében úgy fogalmazott, a liget ugyanabból a gondolatból született, mint az Amerikai Egyesült Államok alkotmánya: a szabadság és a függetlenség szeretetéből.

    Kiemelte, büszkék arra, hogy a Városliget a világ első közparkja, ugyanakkor úgy gondolják, a kormány a köztársaság eszméjével ellentétes eszközökkel próbálja megváltoztatni a területet. Karácsony Gergely szerint ezért a ligetet védő aktivisták nemcsak az ott található fákat őrzik, hanem a köztársaság hősei is, akik a szabadságot és a jogállamiságot is védik.

    David J. Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének követtanácsosa beszédében emlékeztetett, országa első elnökének szobra Amerikába vándorolt magyarok pénzéből készült, és 1906-ban avatták fel a városligeti tó mellett, ott ahol jelenleg is áll. Az amerikai diplomata hangsúlyozta, George Washington szobra is azt fejezi ki, hogy a magyar és az amerikai népet összeköti a szabadság közös szeretete.

 

Budapest, 2016. szeptember 16., péntek (MTI)

 

A jövő környezetbarát és fenntartható!

Csatlakozz!