Megosztás
2017.1.25. |

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke újra beterjeszti a Fővárosi Közgyűlés elé azt a javaslatát, amely a jelenleginél sokkal több gépjármű közlekedését korlátozná szmogriadó idején.  

      Az ellenzéki politikus a közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a budapesti szmog mennyisége napok óta az egészségügyi határérték sokszorosa, pedig a szmog "alantas és veszélyes gyilkos", amely az uniós statisztikák szerint 6-8 évvel rövidíti meg a budapestiek életét.
    Karácsony Gergely szerint ennek tudatában a jelenlegi szmogrendelet nem elég hatékony, csak "placebo intézkedéseket" tartalmaz.
    A XIV. kerület polgármestere ezért - az előző évhez hasonlóan - ismét azt kezdeményezi, hogy a szmogrendeletben szigorítsák a gépjárművekkel szemben támasztott környezetvédelmi elvárásokat, tegyék lehetővé a páros, illetve páratlan rendszámú autók váltott napokon történő kizárását a forgalomból, valamint a tömegközlekedés ingyenességét a Hungária körúton belül.
   

   Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a Párbeszéd aktivistái részt vesznek az olimpiarendezésről szóló népszavazási aláírásgyűjtésben. "Lehet érvelni az olimpia mellett, valamint ellene, és ezt a vitát le is kell folytatnia Magyarországnak" - hangsúlyozta a Párbeszéd társelnöke, hozzátéve, helytelennek tartaná, ha a kérdésben nem tartanának népszavazást.

       Karácsony Gergely: az Index cikke, mely szerint támogatom az olimpia megrendezését, hülyeség. A mai érdemi döntés az volt a Fővárosi Közgyűlésben, hogy Budapest benyújtja a végleges pályázatát. Én ezt NEM támogattam. A visszavonást sem szavaztam meg, mert egy éve azt képviseltem, hogy ebben az ügyben népszavazásnak kell döntenie. Nem értem, miért lenne ellentétes a népszavazás támogatásával az, hogy nem akarom eldönteni előre azt, amit szerintem a választóknak kéne eldönteni.

 

Budapest, 2017. január 25., szerda (MTI)

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!