Karácsony Gergely
Megosztás
2018.4.3. |

A munkaadóknak tisztességes versenyt, a munkavállalóknak tisztességes fizetést kínálna, és visszaállítaná a háromoldalú társadalmi érdekegyeztetés rendszerét a kormányváltás után - közölte Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

    Karácsony Gergely árnyékkormánya két tagjával, Andor Lászlóval és Mellár Tamással tartott sajtótájékoztatót, mielőtt kedden Budapesten a magyar munkavállalói érdekképviseletekkel, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Munkástanácsok Országos Szövetsége képviselőivel találkoztak. 
    Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta: a munkaadóknak tisztességes versenyt, a munkavállalóknak tisztességes fizetést kínálnak, ennek érdekében a kormányváltás után helyre fogják állítani a háromoldalú társadalmi érdekegyeztetés rendszerét, amelyet a Fidesz megszüntetett. Hozzátette: nagyon fontos lenne, hogy a munkaadók és a munkavállalók szervezetei a kormánnyal közösen, a gazdasági felzárkózást segítő stratégia jegyében tudjanak együttműködni.
    Hangsúlyozta: abban érdekeltek, hogy Magyarországon a következő évtizedekben több és jobban megfizetett munkahely jöjjön létre, valamint Magyarország az átalakuló munkaerőpiaci és gazdasági feltételek mellett új gazdasági-társadalmi modellt tudjon megvalósítani. 
    Kiemelte: az elmúlt időszak a munkavállalóknak és a munkaadóknak is káros volt, hiszen szétverték az érdekegyeztetés rendszerét, és olyan munkatörvénykönyvet fogadtak el, amely leértékelte a munkavállalói jogokat és a tisztességes béralkut. Emellett - folytatta - a munkaadói oldal érdekérvényesítőinek kikiáltott emberek beszéltek a munkaadók nevében, ahelyett, hogy a valamennyi munkaadói szervezet, nemcsak a nagyvállatok, hanem a kisebb vállalkozások is megjelentek volna egy átlátható alkufolyamatban.
    Kijelentette: olyan hosszú távú gazdaságpolitikai-társadalmi megállapodást akarnak elfogadni a kormányváltás után, amely a munkavállalóknak és a munkaadóknak is biztosítja az előrelépés lehetőségét. 
    Andor László, az árnyékkormány foglalkoztatásügyi minisztere szerint a munka világának egyik legsúlyosabb anomáliája jelenleg a jelentős elvándorlás és a felduzzasztott közfoglalkoztatás. Hozzátette: a kormányváltás után a háromoldalú érdekegyeztetés visszaállítása mellett új, korszerű foglalkoztatási szolgálatot kell felállítani európai példák alapján, valamint új munkatörvénykönyvet kell alkotni, amely jobb egyensúlyt biztosít a munkaadók és a munkavállalók szempontjai között, és tükrözi a 21. század gazdasági valóságát.
     Mellár Tamás közgazdász, pécsi független képviselőjelölt, az MSZP-Párbeszéd árnyékkormányának pénzügyminisztere azt mondta: az új kormány elkötelezett lesz a három százalékos hiánycél és az államadósság csökkentése mellett, valamint visszaállítaná a Költségvetési Tanács igazi intézményét.
    Elmondta: az új kormány visszahozná a költségvetési fegyelmet, az áttekinthetőséget és a törvényességet, újra bevezetné a pótköltségvetés intézményét és visszatérne a költségvetés őszi elfogadásához. Közölte: a kormányváltás után megszüntetnék a jelenlegi kabinet költségvetésen kívüli újraelosztási formuláit, például a tao-rendszert, és a nemzeti bank nyereségét is visszatennék a költségvetésbe. Mindemellett egyszerűsítenék az adórendszert, és szükségét látják a 27 százalékos áfa csökkentésének is - mondta Mellár Tamás. Közölte: a Karácsony-kormány elkötelezett lesz az euró minél előbbi bevezetése mellett is.
    Karácsony Gergely a koordinált indulásra és az ellenzéki egyeztetésekre vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta: 36 órán belül lezárják az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat.

 

MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!