Karácsony Gergely
Megosztás
2018.2.19. |

Ötvenszázalékos béremelést ígért az orvosoknak és az ápolóknak az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a szövetség kormányra kerülése esetére.

    Karácsony Gergely hétfői, a magyar ápolók napján tartott budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány elfelejtkezett az ápolókról. Az, hogy a kormányfő vasárnapi évértékelő beszédében egyetlen szót sem szólt az egészségügyről, pontosan mutatja, hogy mennyire kínos számukra ez a téma - fogalmazott.
    A Párbeszéd társelnöke a bejelentett egészségügyi béremelésekből gyakorlatilag semmi nem valósult meg, mert miközben felemelték az ápolók alapilletményét, elvették tőlük azokat a pótlékokat, amelyek alapján érdemben növekedhetett volna a fizetésük. Nagyon sokan elhagyják a szakmát a fizetések és a munkakörülmények miatt - jelgyezte meg.
    Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke azt mondta, hogy nem csak az anyagi megbecsülést kell megteremteni, de az emberhez méltó munkakörülményeket is. Elfogadhatatlan és embertelen, hogy egy ápolónak három műszakban kell dolgoznia, majd az alacsony fizetése miatt különmunkát is vállalnia kell - jelentette ki.
    Karácsony Gergely azt mondta, hogy ők nem akarják fizetőssé tenni az egészségügyet, ez "a Fidesz programjában szerepel", csak a kormánypárt nem meri kimondani. Saját véleményét ismertetve leszögezte: "szó nem lehet arról, hogy bármilyen szinten fizetős legyen a magyar egészségügy".
    Reagáltatták arra is, hogy másik tanácsadója, Komáromi Zoltán korábban a vizitdíj mellett gyűjtött aláírásokat. A kormányfőjelölt leszögezte, hogy a vizitdíjat nem támogatják, 2008-ban ő maga is a vizitdíj ellen szavazott.
    Arról, hogy a Századvég legutóbbi felmérése szerint az MSZP-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében hét, míg a biztos szavazó pártválasztók között tíz százalékos, Karácsony Gergely azt mondta, nem aggódik és a Századvég kutatásait nem szokta megnézni.
    Karácsony Gergely "kamunak" nevezte az arról szóló híreket, hogy a szocialista párton belül nem fogadnák el a személyét.
    Megkérdezték azokról a sajtóhírekről is, amelyek szerint a Miniszterelnökség 881 millió forintot költött arra, hogy kifizesse több olyan önkormányzat önrészét, amely a közvilágítás rekonstrukciójával az Elios Zrt.-t bízta meg. Úgy tűnik, hogy az Elios-ügyben minden nap van egy újabb fejlemény, amelyik még inkább világossá teszi, hogy "egy olyan bűnszervezetnek az áldozata a magyar társadalom, amely bűnszervezet átjárja a teljes magyar kormányt" - közölte.

 

MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!