Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt
Megosztás
2018.1.30. |

  Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, akit a Liberálisok is támogatnak, közölte, a 2018-as parlamenti választás egyik fontos tétje: a magyar polgárok továbbra is saját maguk dönthetik el, ki vezeti a településeket, vagy visszatér a tanácsrendszer, és a pártbüro dönti majd el, ki lesz a település vezetője.
    A Párbeszéd társelnöke azt mondta, az elmúlt időszakban sok hír volt arról, mire készül a Fidesz a 2018-as választás után az önkormányzatisággal. Maga is látott olyan előterjesztéseket - folytatta - , amelyek a budapesti kerületek megszüntetéséről szóltak, de Tarlós István főpolgármester is világossá tette, hogy vannak ilyen tervek.
    Hozzátette: most arról lehet olvasni, hogy a kisebb településeken megszüntetnék azt, hogy a polgárok válasszák meg vezetőiket.
    Karácsony Gergely úgy fogalmazott, az elmúlt nyolc év az önkormányzatiság visszanyeséséről szólt, de "úgy látszik, hogy a halálos döfést a választás után akarja a Fidesz beleszúrni a magyar önkormányzatiságba".
    A zuglói polgármester rögzítette: pártja, az MSZP és az Liberálisok szerint Magyarországon nem csökkenteni, hanem megerősíteni kell az önkormányzatiságot. A 2018-as választás után vissza kell adni a helyi közösségeknek az iskolafenntartói jogokat - mondta.
    Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, a médiatörvény módosításával megszűnt a szabad sajtó Magyarországon, az alaptörvény elfogadásával csökkent a demokrácia, elvették a kórházakat, az iskolákat. Most azt lehet hallani, hogy megszűnne a jogállam egyik fontos intézménye, a helyi önkormányzat - közölte.
    "Ez egy 21. századi településrombolás, falurombolás is lehet" - fogalmazott. Hozzátette: ha nincs egy gazda, aki figyel a településre, akkor az el fog sorvadni.
    Molnár Gyula azt mondta, Orbán Viktor és a Fidesz ne akarjon harmadszor is program nélkül indul. Tegye világossá a Fidesz, mit tervez az önkormányzatokkal! - szólított fel.
    

MTI 2018. január 30.

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!