nyugdíj
Megosztás
2017.9.1. |

Párbeszéd: 90 ezres minimum a nyugdíjasoknak
"Karácsony Gergely Magyarország legsúlyosabb problémájaként, az ország kudarcainak és a választók fásultságának gyökereként nevezte meg, hogy az ország túlontúl megosztott – ki van téve azoknak a politikai vállalkozóknak, akik megpróbálnak a társadalmi csoportok közé falat emelni. Szerinte a nálunk sikeresebb országok sikerének kulcsa a társadalmi összetartás, ennek részeként összetartó nyugdíjrendszert is kell építeni. Olyan nyugdíjrendszer kell a mai nyugdíjasoknak, ami a ledolgozott évtizedeket megbecsüli, és fenntarthatónak kell lennie, hogy a mai nyugdíjasok unokájának is legyen nyugdíja – mondta a Párbeszéd társelnöke.

Pártja programjának alapgondolata az alapjövedelem. Karácsony biztos abban, hogy 10-20 év múlva Európa ebbe az irányba mozdul el, az egymás iránti szolidaritás az állampolgári jogon járó minimális jövedelemben nyilvánul meg. Ez az alapjövedelem az ő elgondolásukban 60 ezer forint. Mindez az adórendszer átgondolásával, a széttöredezett szociális ellátórendszer leváltásával jár.

A koncepció lényege a nyugdíjasok esetében, hogy akinek megvan a szolgálati ideje, 90 ezer forintos alapnyugdíjnál kisebbet nem kaphat.

Karácsony a zuglói polgármester énjét sem hagyta otthon, amikor arra a kérdésre válaszolt, lesz-e az Örs vezér téren mozgólépcső a nehezen mozgó nyugdíjasoknak. Igaz, fővárosi területről van szó, de a politikus elmondta: a kerület a kezébe vette a kérdést, és ha nem is mozgólépcső, de lift lesz, amit az Ikea fog kifizetni.

Szintén a közönség soraiból vetették fel, hogy mi van a vidéki, 27 százalékos áfával terhelt fával fűtő nyugdíjasokkal, akik nem részesültek a rezsicsökkentés áldásából. Karácsony szerint a rezsicsökkentés átverés volt, a rezsiköltségek pedig azért magasak, mert rendkívül pazarló a lakásállomány. Az EU ezermilliárd forintot adna energiatakarékossági célú felújításra, de a kormány ezt nem akarja odaadni a családoknak, mert nem tudja megígérni Mészáros Lőrincnek, hogy mindenki vele fog felújíttatni. Pedig az energiahatékonysági felújítások 30-40 százalékkal csökkentenék a rezsiköltségeket, és munkahelyeket is teremtenének.

A magánnyugdíj-pénztári rendszer Fidesz általi einstandjának kérdése Karácsonynál is előkerült. Szerinte vitatható, hogy a rendszer jól működött-e, és nem javasolja a visszalépést a többpilléres irányba, de az egyéni számlák rendszerét vissza kellene vezetni. A kormány szerinte ezt azért nem teszi meg, mert kiderülne, hogy nincs meg a pénz." --- A teljes 24.hu-s cikket itt tudja elolvasni - fotó: 24.hu

 

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!