Budapest
Megosztás
2018.10.10. |

Miután a szerda reggel Orbán Viktor és Tarlós István közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy utóbbi újabb főpolgármesteri mandátumért indul a Fidesz színeiben, az ellenzéki pártok is reagáltak a hírre.

A Párbeszéd sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely Zugló polgármestere szólalt fel. Meglátása szerint Budapestet az elmúlt néhány évben a kormány gyámság alá helyezte, így a közvetlen főpolgármester-választás nem jelenti azt, hogy ne sérülne az önkormányzatiság.

A fejlesztési tanáccsal kapcsolatos mai bejelentés azt jelenti szerinte, hogy a budapesti önkormányzat nem fog tudni semmilyen fejlesztést végrehajtani a kormány nélkül, a tanácsban nagy számban fogják a kormányt képviselni annak emberei.

Habár elvárható, hogy a kormány részt vegyen a fővárosi fejlesztésekben, de itt nem erről van szó. Jelenleg a fejlesztések jelentős része államosítva van, és míg Budapest termeli meg az ország gazdasági teljesítményének jelentős részét, azt csak az államon keresztül tudja a város fejlesztésére fordítani – nem a városlakók érdeke, hanem a kormány preferenciái szerint.

Értelmetlen, a budapestiek érdekeit nem szolgáló beruházások helyett végre a budapestieknek kellene dönteniük arról, mire van szükségük, és ehhez egy ő érdekeiket szolgáló főpolgármesterre, valamint előválasztásra van szükség.

Egy előválasztáson a választópolgárok dönthetnek arról, ki legyen az ellenzéki jelölt, és milyen programmal. Olyan programot kell kidolgoznia az ellenzéknek, melybe beépítik a város szempontjából fontos civil szervezetek meglátásait és javaslatait is.

Karácsony szerint az önkormányzatnak szorosabban együtt kell működniük a civil szervezetekkel, és olyan főpolgármesterre van szükség, aki nem zárt ajtók mögött próbál kialkudni kedvezményeket, hanem kiáll a budapestiek érdekéért, mert a lakosság széleskörű támogatását élvezi.

Az MSZP-Párbeszéd elkötelezett az előválasztás iránt, ha pedig ez megrendezésre kerül, Karácsony indulni fog a főpolgármester-jelölti posztért – mondta.

A kérdésre, hogy részt venne-e a fejlesztési tanács munkájában, amennyiben erre felkérnék, Karácsony magabiztosan válaszolta, hogy amennyiben elindul, ő lesz Budapest új főpolgármestere, így ő fogja vezetni a fejlesztési tanácsot.

 

forrás: merce.hu

 

Csatlakozz!