Karácsony Gergely
Megosztás
2018.1.23. |

A Csömör kontra Magyar Állam perben született ítélet szerint alaptörvény-ellenesen vették el az iskolákat az önkormányzatoktól. Maga az eljáró bíróság fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy semmisítse meg az erről szóló törvényt. A Párbeszéd mindig is gyermekeink jövőjének romboló és törvénytelen KLIK-esítése ellen szállt síkra. A választások után felálló új, Karácsony Gergely  vezette kormány vissza fogja adni a helyi közösségeknek az iskolákat.

A Fidesz két lépcsőben fosztotta meg az önkormányzatokat – vagyis a szülőket és a gyerekeket – az iskolájuktól. Először a fenntartás, majd még az üzemeltetés jogát is elvette tőlük. A Fidesz szerint ma bárki: egyház, alapítvány, nemzetiségi önkormányzat, de még magánszemély is működtethet iskolát, csak épp a települési önkormányzatok nem. Egy bátor falu, Csömör pert indított a Magyar Állam ellen, és nyert. A törvény ugyanis három alkotmányos alapelvet is sért: az önkormányzatokat kényszeríti, vagyonukat kisajátítja, és még diszkriminatív is.

A Párbeszéd mindig is az esztelen és törvénytelen KLIK-esítés ellen szállt síkra. Józsefvárosban is harcoltunk az ellen, hogy Kocsis Máté odaadja a helyi iskolákat az Államnak. Az áprilisi választások után felálló új, Karácsony Gergely vezette Kormány vissza fogja adni a helyi közösségeknek az iskolákat.


Budapest, 2018. január 23.
Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd elnökségi tagja, oktatási szakpolitikus

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!