Karácsony Gergely, Budapest, önkormányzati választások, főpolgármester-jelölt
Megosztás
2019.9.6. |

Az októberi önkormányzati választáson a legtöbb településen a választópolgárok az ellenzéki összefogás jelöltjeire szavazva megváltoztathatják településük sorsát - jelentette ki a baloldali ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

   Karácsony Gergely - aki részt vett a Baloldali Önkormányzati Közösség konferenciáján - azt mondta, az elmúlt kilenc év kormányzása kárt okozott az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás területén, ezért azt szeretnék, ha ezeket a károkat az önkormányzatok orvosolni tudnák, ha az önkormányzatok "nemcsak a szabadság, hanem a szolidaritás szigeteivé" válnának.
    Az önkormányzati választási győzelem nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy jobbá tegyék a településen élők mindennapjait - mondta.
    Hangsúlyozta, szolidárisabb, igazságosabb, zöldebb politikát szeretnének az önkormányzatokban.
    Karácsony Gergely szólt arról is, hogy a kerület polgármestereként büszke a zuglói szociális modellre, amely ma minden ellenzéki párt programjában ott szerepel országos megoldásként.    
    Tóth Bertalan, az MSZP elnöke hangsúlyozta, az elsődleges cél a fideszes "kiskirályok" leváltása.
    Ismertetése szerint a fővárosi ellenzéki összefogás mellett 21 megyei jogú városban is van ellenzéki közös jelölt és 89 tízezer fő feletti településen állapodott meg az ellenzék az együttműködésről.
    Az önkormányzás nem a helyi képviselők kiváltsága, hanem a helyben élők demokratikus joga, ezért a párbeszéd új kereteit alakítanák ki az önkormányzatokban - tette hozzá.
    Kapjanak lehetőséget a munkavállalói érdekképviseletek, hogy az önkormányzat gazdaságfejlesztési elképzeléseit segítsék - fogalmazta meg javaslataikat.
    Tóth Bertalan közölte, meg kell teremteni a szabad médiát, a véleménynyilvánítás szabadságát, a baloldali önkormányzatok kiemelt feladata kell, hogy legyen a szociális ellátás, az oktatás segítése és a klímavédelem.
    A beruházásoknál nem kell jutalékot fizetni Mészáros Lőrincnek - mondta azzal kapcsolatban, mire számít október 13-a után egy baloldali önkormányzat esetén.
    Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely elmondta, az ajánlások leadása után nem gyűjti tovább az aláírásokat.
    További kérdésekre beszélt arról, Budapestre a kormány nem hoz, hanem elvisz onnan pénzt, az elmúlt kilenc évben óriási forráskivonás volt a fővárosból, amelynek 150 milliárd forintos adóssága van. 
    Kiváló lehetőségnek tartja a főváros finanszírozása szempontjából is, hogy az EU a következő ciklusban várhatóan lehetővé teszi a települések közvetlen finanszírozását.
    Beszélt arról, hogy Zugló az elmúlt években 2 milliárd forint értékben nyert közvetlen brüsszeli pályázatokat, amelyeket szociális bérház építésére fordítanak.
    Elmondta, büszke arra, hogy a kerületben saját forrásból közel 7 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket. Gyakorlatilag az összes bölcsődét, óvodát részben vagy teljesen felújították, ahogy az összes kerületi közparkot is - közölte.
    A parkolásról szólva azt mondta, a zuglóiak egy olyan választási programra szavaztak, amelyben szerepelt a fizetős övezetek kialakítása, mivel a kerületben nem lehet parkolni. Szerinte a kezdeti problémák után sikerült egy olyan parkolási rendszert létrehozni, amely napi egymillió forint nyereséget hoz. Megjegyezte, ma is mindenki ingyen tud parkolni a saját lakóövezetében.
    A következő képviselőtestület majd dönt arról, hogyan viszi tovább a parkolási rendszert - közölte.

 

(MTI)