Karácsony Gergely
Megosztás
2017.4.30. |

A Párbeszéd Magyarországért tisztújító taggyűlése újra társelnökké választotta Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt, akit az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjének is megválasztottak vasárnap Budapesten.

    Az eredmény bejelentése után tartott beszédében Karácsony Gergely azt mondta, hogy egyszerre jó és rossz hír az, hogy csak egy év van a következő parlamenti választásig. Jó hír, mert csak egy évet kell "kibírnia az országnak az Orbán-kormány alatt", de rossz hír is, mert az emberek készen állnak a választásra, de úgy tűnik, hogy a pártok nem követik őket - tette hozzá.
    A választók a jövőről szeretnének hallani, a jövő politikáját keresik, ezért a Párbeszéd olyan pártokkal működne együtt, amelyek hozzájuk hasonlóan a jövőről való gondolkodást helyezik előtérbe - közölte.
    Kiemelte, elsősorban azért fogadta el a miniszterelnök-jelöltséget, hogy a jövőről és arról a Magyarországról tudjanak beszélni, amelyben hisznek. Emlékeztetve korábban meghirdetett programjuk címére - "Mindenki számít" -, hangsúlyozta: olyan országot szeretne, ahol nincsenek első- és másodrendű állampolgárok, ahol nemcsak az árak, hanem a bérek is európaiak, ahol senkit nem hagynak az út szélén.
    Karácsony Gergely úgy fogalmazott: senkinek nem fogja azt mondani, hogy jöjjön utána, ehelyett azt kéri majd, hogy hallgassák meg, amit kínál. A jó politikai soha nem egy emberről, hanem mindig a közösségekről szól - hangsúlyozta. "Aki ultimátumban tud csak fogalmazni és az erőszak a vezető politikai elve, az nem méltó arra, hogy ezt az országot újra vezesse" - jelentette ki.
    Kitért arra is: bízik abban, hogy a velük együttműködők képesek belátni, hogy "talán (...) több a párt, mint a szavazó ezen az oldalon". 
    A másik társelnök, Szabó Tímea beszédében kijelentette, bármi is történik, Európához akarnak tartozni. A mostani kormány szemrebbenés nélkül átgázol a hajléktalanokon, a romákon, a rokkantakon, a diákokon, egyik napról a másikra bezárathatja a Népszabadságot vagy egy egyetemet és eltiporhatja a szociális és civil szervezeteket - jelentette ki. A Párbeszéd olyan országot akar építeni, ahol az emberek békében tudnak élni, boldogulnak, nem kell mindennap szoronganiuk, hogy van-e mit enniük a gyerekeknek, aki beteg lesz, arról gondoskodnak, a dolgozókat pedig megbecsüli az állam - közölte.
    Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arról beszélt: a választásokig minden magára valamit adó politikai erőnek el kell döntenie, hogyan viszonyul a 2018-as kormányváltás lehetőségéhez, Magyarország és Európa jövőjéhez. Miután a hagyományos jobb- és baloldal pártjai nem képesek az embereket motiváló alternatívát bemutatni, új üzenetekre van szükség - hangsúlyozta. 
    A taggyűlés döntött a héttagú elnökség további öt tagjáról is, a testületbe Hegyesi Beátát, Szabó Zsoltot, V. Naszályi Mártát, Erőss Gábort és Béres Andrást választották be Szabó Tímea és Karácsony Gergely mellé.

 

Budapest, 2017. április 30., vasárnap (MTI)

 

 

Csatlakozz Karácsony Gergely csapatához és építünk egy új köztársaságot, ahol mindenki otthonra!