Karácsony_Gergely_Városliget
Megosztás
2014.10.18. |

Karácsony Gergely, Zugló újonnan megválasztott polgármestere többször jelezte, a kormány Városligetbe álmodott múzeumi negyed projektje veszélyezteti Budapest egyik legnagyobb zöldfelületét, és ellentétes a helyi lakosok érdekeivel is. Ezért első intézkedéseként levélben fordult a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) alelnökéhez, hogy felhívja figyelmét a kormány által megvalósítani kívánt Liget Budapest projekt problémáira. 

 

A Városliget Zugló korábbi, fideszes polgármestere, Papcsák Ferenc által benyújtott törvényjavaslat alapján válhat építési területté, budapesti családok természetközeli élménye helyett turistákkal tömött múzeumkertté. Papcsák a Városligetet a kerület lakossága véleményének megkérdezése nélkül adta át egy állami vagyonkezelő cégnek, azzal sem törődve, hogy a beruházással nőni fog a Városliget beépítettsége. A kormánytöbbség az elképzelést annak ellenére hagyta jóvá, hogy a budapestiek jelentős része ellenzi a Városliget beépítését, és a hazai építész szakma is komolyan vitatja a projekt létjogosultságát. 

 

Karácsony Gergely, Zugló újonnan megválasztott polgármestere ezért első intézkedéseként nyílt levélben fordult a Nemzetközi Építész Szövetség (UIA) alelnökéhez, melyben felhívja a figyelmet az ország első közparkjába tervezett múzeumi negyed problémáira. Különös tekintettel arra, hogy a múzeumok számára más terület is rendelkezésre állna, ahol barnamezős beruházás keretében lehetne fejleszteni az adott városrészt. Budapest első zöld polgármestere bízik abban, hogy a nemzetközi építész szakma számára is fontos, hogy zöldfelületet nem veszélyeztetve, a helyben lakó állampolgárok egyetértésével zajló projektekben vegyenek részt. 

 

A Városligettel kapcsolatos beruházásokról az ott élők megkérdezésével és velük együtt kell dönteni. A Városliget mindenkié, nem hagyhatjuk, hogy önös érdekek döntsenek a sorsáról!

 

Budapest, 2014. október 18.

 

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere,

az Együtt-PM társelnöke