Megosztás
2016.4.22. |

Karácsony Gergely polgármesteri vétóval élt a zuglói képviselő-testület Liget Budapest projektet támogató döntése ellen.

 

    A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke pénteki, a Föld napja alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az önkormányzat döntése teljes mértékben szemben áll saját és a választások előtt összefogó baloldali koalíció többi jelöltjének programjával. A polgármester azt feltételezte, hogy az önkormányzati ülésen egy "vaskos félreértés történt", vétója miatt viszont újra kell tárgyalni a kérdést és a zuglói képviselő-testület vissza fogja vonni a döntést. Különben "nem tudom, hogyan fognak tudni tükörbe nézni" azok a képviselők, akik azzal kampányoltak, hogy megvédik a Városligetet - tette hozzá.
    "Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a szájamból" - szögezte le.

    A zuglói képviselő-testület csütörtökön határozatban állt ki a Liget Budapest projekt mellett, és leszögezte, hogy együtt kíván működni a Városliget Zrt.-vel a beruházás részleteinek megismerése, pozitív befolyásolása érdekében. Rozgonyi Zoltán (Fidesz-KDNP) indítványa rögzítette, hogy a beruházásnak a városligeti építési szabályzat szerint, a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával és a zöldfelületek növelésével kell megtörténnie. Utóbbit 65 százalékban határozta meg.

    A módosítókat is tartalmazó határozat végül a Fidesz-KDNP-s és az MSZP-Összefogás Zuglóért szavazataival többséget kapott, ellene voksolt a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló. A testület felszólította Karácsony Gergely (PM) polgármestert, hogy kössön együttműködési megállapodást a Városliget Zrt.-vel május 31-ig.

    Karácsony Gergely pénteki sajtótájékoztatóján a Föld napjáról is megemlékezett és azt mondta, jelenleg Magyarországon olyan döntések születnek, amelyek nem a jövőbe, hanem visszafelé vezetnek, egy olyan időszakba, amikor az emberiség még nem szembesült a klímaváltozás és a természet tönkretételének problémájával. A jéghegy csúcsának a szisztematikus budapesti fakivágásokat nevezte. Hozzátette, hogy a korábbi pozitív intézkedések után úgy tűnik, hogy egyre inkább az autós közlekedésre fókuszál a városvezetés. Eközben Magyarország ellen évek óta kötelezettségszegési eljárás zajlik a szálló por magas koncentrációja miatt, Budapesten gyakorlatilag csak akkor nincs szmogriadó, ha fúj a szél - fogalmazott.

    Karácsony Gergely azt mondta, eközben a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a társadalmat energiaszegénységben tartsa, ezért nem biztosítják a lakások energetikai felújításához szükséges forrásokat. A családok otthonteremtési kedvezményének (csok) elhibázott rendszere pedig semmilyen módon nem felel meg az energiahatékonysági szempontoknak, miközben Magyarországon nem támogatják a megújuló energiaforrásokat, hanem "kifejezetten betartanak" azoknak - közölte.

 

Budapest, 2016. április 22., péntek (MTI)

 

Párbeszéd: Veled!