Karácsony Gergely
Megosztás
2019.4.30. |

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt az Országos Katasztrófavédelem főigazgatójának segítségét kérte kedden Budapesten, hogy a főváros közbeszerzésen kívüli, közvetlen megbízást adhasson a patkánymentesítést korábban évtizedekig sikeresen végző cégnek. 

    Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke azt követően ismertette javaslatát sajtótájékoztatón, hogy azt a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottsága leszavazta és a patkánymentesítéssel tavaly közbeszerzési eljáráson öt évre megbízott konzorciumot kérte fel egy az alapfeladatokon túli, nyolc hónapig tartó intenzív irtásra. 
    Karácsony Gergely szerint a testület kormánypárti többsége rossz döntést hozott, ugyanis újabb forrásokat adott egy olyan, szerinte alkalmatlan cégnek, amelynek nincsenek megfelelő referenciái. Hozzátette, a mostani döntéssel nem javul majd a helyzet. 
    Karácsony Gergely kérdésre közölte, a kormányhivatal adatközlésének hiányában a "brutális mértékben" megnövekedett lakossági észlelésekre hivatkozva állítják, hogy elszaporodtak a patkányok. Kitért arra is, nem tekintik kampányügynek ezt a helyzetet, azt szeretnék, ha ez már az őszi önkormányzati választás előtt megoldódna és a budapestiek más témák alapján dönthetnének. "Nem hiszünk abban, hogy minél rosszabb, annál jobb" - mondta. 
    Trippon Norbert, a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési bizottságának szocialista elnöke szintén úgy nyilatkozott, hibás döntés született.
    Felháborítónak nevezte, hogy a tavaly októberi "hatósági vészjelzés" után több mint egy évvel, mostantól számított nyolc hónapon belül állhat vissza a patkánymentes állapot. 
    Az MSZP budapesti képviselője megjegyezte továbbá, a bizottsági ülésen kiderült, a város koszossága, szemetessége, valamint a csatornarendszer elöregedettsége és rossz állapota közrejátszhatott abban, hogy a "patkánypopuláció példátlanul elszaporodhatott". A városvezetők pedig felelősséggel tartoznak Budapest és a kerületek tisztaságáért - tette hozzá.

 

MTI