Karácsony_Gergely_portré
Megosztás
2014.7.4. |

Műsorvezető: Vita alakult ki a közös miskolci polgármester-jelöltről. Lesz közös támogatás vagy sem? Itt ül mellettem Karácsony Gergely, az Együtt Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Jó reggelt kívánok.
Karácsony Gergely, társelnök, PM: Jó reggelt kívánok. 
Mv: Pásztor Albertről van szó, a korábbi rendőrfőkapitányról, akinek 2009-ben elmondott emlékezetes mondatai itt visszhangoznak mindannyiunk fülében, ugye a város bűnözési statisztikájáról és az ott elfoglalt cigányok hányadáról beszélt, és most beállt mögé a sorba az MSZP és a DK, önök pedig úgy döntöttek, hogy nem támogatják. Ez egy végleges döntés? 
Karácsony Gergely: Ez egy végleges döntés. Tehát nem gondolom, hogy bármi olyan dolog előfordulhat, ami megváltoztatja a mi döntésünket. Ez a történet egy kicsit váratlanul ért, engem személy szerint mindenképpen. Arról volt tudomásom, hogy Miskolcon felmerült Pásztor Albert neve, mint lehetséges polgármester-jelölt, más nevek is voltak. A mi helyi szervezetünk egyébként alapvetően más civil jelöltekben gondolkodott, és ebben a helyzetben egy kicsit az élet minket kész tények elé állított, és tulajdonképpen mi magunk a sajtóból olvastuk ezeket a híreket, hogy ez a döntés megszületett.
Mv: És miért nem tudják lenyelni Pásztor Albertet? Továbbra is úgy gondolják, hogy azok a mondatok rasszista mondatok voltak?
Karácsony Gergely: Nézze, ez a rasszista jelző azért ez egy nagyon kemény jelző. Biztos, hogy ezek nagyon rosszul sikerült mondatok voltak. Ráadásul amennyire én hallom a jelölt, mert mindenkinek lehetnek rossz mondatai, nyilván nekem is voltak, és az ember ilyenkor világossá teszi, hogy mondjuk például elnézést kér vagy kicsit pontosítja a mondandóját. Pásztor Albert amennyire én az elmúlt nyilatkozatait láttam, nem gondolja azt, hogy ezek rossz mondatok voltak annak idején.
Mv: Én nem is mostani nyilatkozatait kérdezem. A 2009-es mondatokat.
Karácsony Gergely: Világos. Én csak azt mondom, hogy önmagában az, hogy 2009-ben mondott valamit egy közszereplő, az nem kizáró ok arra, hogy polgármester legyen. Hogyha ezeket tudja pontosítani, vagy kiderül, hogy...
Mv: Nem, hát éppen önök tartják kizáró oknak.
Karácsony Gergely: Világos. Én csak azt akarom mondani, hogy nem önmagában ezek a mondatok az igazi probléma, hanem hogy ezek mellett konzekvensen ki is tart, ami persze más szempontból azt jelenti, hogy nem beszél ő össze-vissza, hanem valóban úgy gondolkodik erről a kérdésről, amivel mi nem tudunk azonosulni. Én pontosan tudom az ügynek a komplexitását. Én pontosan tudom, hogy Miskolcon milyen problémák vannak, és azt is pontosan tudom, hogy a roma és nem roma lakosság közötti konfliktus az Miskolcon most már kezdi megfojtani ott a várost. Tehát ezt én mind tudom. Csak az a kérdés, hogy ebből a helyzetből ez a fajta hozzáállás, ez a fajta kezelése például a közbiztonság problémának, az kivezet-e? Szerintem nem, és szerintünk a baloldalnak nem ilyen jelöltekben kéne gondolkodnia.
Mv: De ha azt mondja képviselő úr, hogy pontosan tudja, hogy ott helyben ezek a mondatok arról szólnak, hogy mi a valóság, vagy feltételezetten arról szólnak, és ezt nevezte meg az akkori főkapitány, és sokan ezt így értelmezték, és most azt mondja, hogy mégis csak kizáró ok, hogy valaki polgármester-jelölt legyen, mert nem állnak be mögé, akkor mégis csak azt mondja ezzel, hogy nem érti ön a miskolci helyzetet. 
Karácsony Gergely: Nem. Szerintem nem erről szól. Szerintem ez arról szól, hogy egyrészt azoknak a mondatoknak a tárgyi valósága szerintem azért nem írja le a helyzet bonyolultságát, egyrészt. Másrészt lehet arról beszélni, hogy mit kell tenni a közbiztonság érdekében, de az egész, a közbiztonság válságát és egyáltalán, és ezzel összefüggő, de nem ezzel teljes mértékben azonos együttélési válságot a roma és a nem roma lakosság között, ezt szerintem nem lehet így összemosni, mert szerintem ez nem a kivezető út. Ez ugyanolyan stigmatizálás, ugyanúgy megerősítése azoknak az előítéleteknek, amelyik nem az egyedüli, de egy fontos összetevője ennek az egész nagyon bonyolult konfliktusnak.
Mv: Igen, de csak mi van akkor - feltételezés -, mi van akkor, ha ezek ellen a mondatok ellen nem lehet nyerni Miskolcon, pontosan az együttélési problémák miatt. Akkor önök járnak tévúton, mert egy polgármesteri versenyben a győztes a lényeg.
Karácsony Gergely: Persze, meg hát az elvek is. Tehát az a politikában nem mindig a rövidtávú győzelmekre játszunk, hanem arra, hogy gondolunk valamit a világról, és ezeket képviselni akarjuk. Az, amit mi a világról gondolunk, azokba nem férnek bele ezek a mondatok, és én nem vonom kétségbe Pásztor Albert jó szándékát, és én nem gondolom azt, hogy ő egy rasszista ember. Azt se gondolom, hogy ne akarna jót a városnak. Én ezt mind elfogadom és ma délután tudok vele személyesen is találkozni, és ezt át tudjuk beszélni, mert nem vagyunk abban érdekeltek, hogy ez a konfliktus éleződjön. 
Mv: De nem térnek el ettől véleményüktől.
Karácsony Gergely: Ettől biztosan nem. Egyszerűen szeretnénk értelmesen...
Mv: És akkor lesz önálló jelöltjük?
Karácsony Gergely: Szeretnénk ezt a dolgot értelmesen megbeszélni. Itt van egy sajátos helyzet, ami nyilván az Együtt helyi csoportjával is ezt a kérdést meg kell beszélnünk. Én úgy tudom, hogy Pásztor Albert függetlenként akar indulni. Nyilván lesznek. lesz sok olyan település Magyarországon, ahol független jelölteket azzal, ha úgy tetszik passzív módon támogatunk, hogy nem indítunk velük szemben jelöltet. Hogy Miskolcon ez a döntés hogyan fog kialakulni, ezt most még nem tudom megmondani. Éppen azért megyünk egyébként más pártvezetőkkel együtt Miskolcra ma, hogy ezt a kérdést tisztázzuk és egy kicsit jobban lássuk a helyzetet. Nem szeretném, hogyha ez az egész ügy ez tovább elmérgesedne. Így is, hogy is mondjam, kemény helyzet alakult ki.
Mv: De nem tart attól, hogy ennek a vége az lesz, ha megrögzött az álláspontjuk, hogy...
Karácsony Gergely: Nem meggyőzött, ne ezt mondjuk, ne haragudjon. Kitartunk egy álláspont mellett.
Mv: Kitartanak álláspontjuk mellett. Nem az lesz ennek az értelmezése, hogy önök innen, Budapestről, az aszfaltozott vidékről ne mondják meg, hogy mi a probléma Miskolcon és arra mi a megoldás? 
Karácsony Gergely: Hát nézze, ezt nagyon könnyű mondani és azt gondolom, hogy van is ebben némi igazság, de nekünk egy olyan politikát kell csinálnunk, ami az ország egészében képviseli azokat az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk. Ilyen típusú dolgokban én nem nagyon látom a kompromisszum lehetőségét. Tehát ezekben az ügyekben nekünk egy országosan képviselhető álláspontot kell mondanunk, és nem akarok alapvetően azt gondolom, hogy nem kell nekünk beleszólni, hogy helyben milyen megállapodások születnek, de Pásztor Albert egy szimbólum ebben az országban. Azok a mondatok, amit elmondott, azok hogy is mondjam, azok kifejeznek egyfajta világképet, ami nem egyeztethető össze azzal, amit mi a politikáról gondolunk, és amit képviselünk.
Mv: És meddig várnak az MSZP-re? És most már rátérhetünk egy kicsit a főpolgármester-jelöltségre is, hiszen ez is egy fontos, ez is egy országos ügy, egy országos fajsúlyos ügy, meddig várnak az MSZP-re, mi az álláspontjuk, eldöntött-e már, hogy ön vállal-e jelöltséget, hiszen itt pörögnek a nevek folyamatosan. 
Karácsony Gergely: Pörögnek a nevek és nyilván nem jó, hogy ez így van, és a magam részéről nem is szeretnék neveket pörgetni. Ez az egyik, a magamét se. Tehát nem szeretnék most személyekkel foglalkozni, mert azt gondolom, hogy nagyon rossz irányba megy ez a dolog. Amikor rendszeresen a sajtóban olyan jelölt, jelöltek nevét forgatjuk meg, akik önmaguk se tudnak arról, hogy ők jelöltek. Tehát ez egy kicsit vicces folyamat. A másik, hogy tegnap lett az MSZP-nek hivatalos budapesti vezetése, innen is gratulálok Kunhalmi Ágnesnek, és most már van kivel tárgyalni. A beszélgetések nyilván eddig is voltak, de azt gondolom, hogy Budapestről főpolgármesteri és kerületi polgármesteri szinten biztosan csak egy központi budapesti megállapodás az, ami megoldást hozhat. És most már erre megvannak a legitim partnerek. Úgyhogy én azt gondolom, hogy akár napokon belül is ez a kérdés lezárható.
Mv: Karácsony Gergelyt, az Együtt Párbeszéd Magyarországért társelnökét hallották az előző percekben.