Megosztás
2016.11.20. |

A Párbeszéd üdvözli a hírt, hogy Kanadában is egyre népszerűbb az alapjövedelem bevezetésének gondolata. Ezúttal Ontario tartományban döntött úgy a vezetés: elindít egy kísérleti projektet, amelynek keretében havonta 1320 dollár alapjövedelmet biztosít lakosai számára. Egy friss kutatás szerint a kanadaiak kétharmada támogatja az alapjövedelem gondolatát.

A jelen javaslat alapján 2017 tavaszától három területen fut majd a kísérlet: északi, déli és őslakos területek szegénység uralta részei szerepelnek a javaslatban. Ennek keretében a szociális támogatások helyét a 18-65 évesek körében átvenné az alapjövedelem. Az összeg járna fogyatékossággal élő és mozgáskorlátozott személyek számára is, valamint a minimálbért keresők jövedelme is kiegészülne a támogatással.

Kanadában jelenleg ötből egy gyermek szegénységben él. A kísérlet választ adhatna arra, miként lehet az ő sorsukon is javítani. A javaslatot benyújtó volt konzervatív szenátor Hugh Segal pedig a közösségi összetartás megerősítését és a munkavállalás ösztönzését látja az alapjövedelem beveztésében. 

A Párbeszéd már számos alkalommal felhívta a figyelmet az alapjövedelem kezdeményezések elterjedésére. A szegénység és éhezés Magyarországon is egyre nagyobb kihívást jelent, amelyre a legkorszerűbb és leghatékonyabb választ az alapjövedelem jelenti.


Budapest, 2016. november 20.
Párbeszéd Sajtó

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!