Megosztás
2016.1.6. |

Tordai Bence: HM-es rakétabotrány: kamu szerződés, nyomaveszett éles rakéták és gépágyúk, újabb többszázmilliós veszteség kilátásban és hazug fideszes propaganda.

 

„Nagy tisztesség” ért: meghívott és tegnap hivatalában fogadott a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Vargha Tamás. Arról próbált meggyőzni, hogy a három éve aprópénzért eladott rakéták és egyéb fegyverek még mindig a hadsereg jól őrzött raktáraiban vannak. Hát, nem sikerült: a Vargha államtitkár által a kezembe adott szerződés (itt elérhető: https://drive.google.com/open…) cáfolja a szavait.

Ennek ellenére a HM kiadott egy közleményt (http://24.hu/…/a-pm-es-tordai-bence-meg-akarta-nezni-a-hon…/), amely szerint minden a legnagyobb rendben van.

A dokumentumot olvasva egyértelmű: ez a szerződés, amely a Honvédség és a Pilis Vadászbolt (ma már Pilis Defence System) Kft. között az eladott fegyverek bértárolásáról létrejött, egy papírfecni, amivel megpróbálják elfedni a rakétabotrány bűzlő kupacát. Mi bizonyítja ezt?

1) A dátum: hopp, egy három éves joghézag!

A szerződést négy nappal azután írták alá, hogy a PM beadta az első adatigénylést (http://kimittud.atlatszo.hu/request/hm_ei_zrt_szerzodesei…) a HM rakétabotránya ügyében, 2015 november 9-én.

Hello, és mi alapján tárolták a fegyvereket az előző 3 évben? Az eladások 2012-13-ban megtörténtek (a szerződéseket lásd itt: https://drive.google.com/folderview…), a Pilis Vadászbolt akkor azt vállalta, hogy 30 napon belül elszállítja a fegyvereket a Honvédségtől, különben kötbért fizet. Vajon befizették az elmúlt 3 évben felgyűlt 250 milliónál is több kötbért? 

De ha ennyi kötbért fizettek volna, miért nem kötötték meg korábban ezt a bértárolási szerződést, amelyben a hadsereg évi 18 millióért cserébe vállalja az őrzést?
Nyilvánvaló: megijedtek, hogy a PM rátalált erre a sötét ügyre, és gyorsan megpróbálták utólag lepapírozni.

2) A szerződés tárgya: hol vannak az éles rakéták és gépágyúk?

Ilyen vicc a világon nincs: a szerződés tárgya a „Pilis Defence System Kft. tulajdonában lévő, az MH ARB nyírtelki bázisán tárolt különféle harcanyagok”. 

Az adásvételi szerződésben oldalakon keresztül sorolják tételesen az eladott árukat, ehhez képest a bértárolási szerződésben pedig ennyi szerepel, sőt, ennyike: különféle harcanyagok. És ha valami eltűnik onnan tárolás közben, mit alapján fogja a tulajdonos számonkérni? 

Vagy ekkora lenne a bizalom a zsíros üzletet vetélytárs nélkül elnyerő vadászbolt és a Honvédelmi Minisztérium között? Talán véletlen lenne, hogy Vargha Tamás államtitkárrá való kinevezése, 2012 óta húzza be sorra a vadászbolt az alulárazott fegyvereket? Alig hinném – különösen annak fényében, hogy Vargha tegnap mekkora elánnal védte a vadászbolttal kötött bűzlő ügyletet.

Vissza a tárgyra: annyit tudunk tehát, hogy a korábban a nyírtelki honvédségi bázison tárolt harcanyagokat vették át tárolásra.

Ami az adásvételi szerződések szerint biztosan nem a nyírtelki bázison volt korábban: közel 1400 SZ-5M éles rakéta, amit Pusztavacson tároltak, 83 fedélzeti géppuska és gépágyú, ami az eladás előtt Tápiószecsőn volt, valamint egyéb harcanyagok a káli bázisról.

Ezeknek tehát nyoma veszett: nem tudjuk, hol vannak, hiába állította ennek ellenkezőjét a HM EI Zrt vezetője az Átlátszónak adott nyilatkozatában (http://blog.atlatszo.hu/…/a-hm-ei-zrt-szerint-a-vadaszbolt…/): Móró Lajos szerint a vadászboltosok „nem tudtak túladni rajtuk, ezért Pusztavacson és Táborfalván, honvédségi területen bértárolja azokat”. A HM cége tehát hazudott, ahogy hazudott a HM is tegnapi közleményében, amikor azt írták: „az eladott haditechnika tárolása … a biztonságos elszállításig honvédségi objektumban történik”.

Röviden: nem tudjuk, mit tárolnak pontosan Táborfalván, de legalább 1357 éles rakéta és 83 gépágyú a szerződések szerint nem lehet ott.

Tehát, Simicskó miniszter és Vargha államtitkár urak: hol vannak a fegyverek és hol a pénz? 

Több kérdésünk egyelőre nincs, de legyenek szívesek kivételesen nem valami átlátszó hazugsággal előállni! Köszönöm.

 

 

 Új. Bal. Zöld.