Szabó Tímea
Megosztás
2018.1.12. |

Az ÁNTSZ adatai szerint  már a héten 10ezerre tehető az influenzás megbetegedések száma az országban, s néhány nap múlva elérheti a 15ezer fős járványküszöböt. Budapesten és Pest megyében már most súlyos a helyzet. A Párbeszéd szerint mindent meg kell tenni a tavalyi kritikus méretű járvány megelőzése érdekében: a párt azonnali választ vár Balog Zoltántól, hogy a kormány hogyan készült fel a járványra, mit tesz annak további terjedése ellen, és a kórházak készen állnak-e a szövődmények kezelésére. 

A megbetegedések száma már most kétszer annyi, mint tavaly azonos időszakban. Szakmai szervezetek már ősszel jelezték a kormánynak, hogy 2018-ban minden eddiginél súlyosabb járványra kell felkészülni. Tavaly kritikus ellátási problémák merültek fel, rengeteg gyermek került intenzív osztályra a szövődmények miatt, Budapesten például nem volt elég ágy, ahol elhelyezzék őket. Az átoltottság mértéke eközben minden korábbinál alacsonyabb volt, ugyanis a kormány nem volt hajlandó felvilágosító-megelőző kampányt folytatni, többek között emiatt is többen vesztették életüket, mint korábban. 

A Párbeszéd több éve követeli, hogy a kormány tegyen meg mindent az átoltottság növelésért, indítson kampányokat, mérje fel az intézményi kapacitásokat. Elfogadhatatlan, hogy politikai okokból, a tisztiorvosi szolgálat és ellenőrző szervek bedarálása és a kormány tétlensége miatt emberek egészsége veszélybe kerülhet. 


Budapest, 2018. január 12.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke 
orszűággyűlési képviselő

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!