Megosztás
2015.5.27. |

A Párbeszéd Magyarországért tiltakozik a jövő évi költségvetésről szóló javaslat ellen, mert az egyfelől megalapozatlan, másfelől tovább mélyíti a szegénységet - mondta a párt társelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Szabó Tímea azt mondta, a kormány nem akar erőfeszítéseket tenni a szegénység csökkentésének érdekében, a 2016-os költségvetéssel rosszul járnak szociális szféra és a bölcsődék dolgozói, a nagycsaládosok, az orvosok, az ápolók és a gyerekek.
    A PM egy olyan büdzsét javasol, amelyik előkészíti az alapjövedelem bevezetését; minden állami és önkormányzati intézmény dolgozójára kiterjesztené a közalkalmazotti bértáblát úgy, hogy fizetésük legalább a létminimumot elérje - közölte a független képviselő. Emelnék a Biztos Kezdet programra szánt összeget, visszaadnák a kormány által elvett egymilliárd forintot és ezt megtoldanák azzal a 614 millió forinttal, amit a kabinet "Orbán Ráchel kedvenc szakácsversenyének döntőjére szánt" - fogalmazott Szabó Tímea.
    A PM negyvenmilliárd forintból kiterjesztené a szünidőre is a gyermekétkeztetést, hetven milliárd forintból emelné a gyes-t és a családi pótlékot. Az álláskeresési támogatás folyósítási idejét jövőre hat, később kilenc hónapra növelnék, amire hatvanmilliárd forintot fordítanának - sorolta Szabó Tímea, hozzátéve, hogy a gyermekvédelmi alapellátás forrásait is növelnék. Ezt a stadionépítési program pénzeiből, a közmédia állami támogatásaiból, a paksi beruházásra szánt pénzekből, valamint a közmunkaprogram leépítéséből fedeznék - mondta.
    Elmondta, módosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy megszüntessék a szerinte kizárólag politikai okokból fenntartandó reklámadót, egyúttal azt is javasolta, hogy az abból remélt összeget a közmédia támogatásából vegyék el.



MTI 2015. május 27., szerda 11:27